Изабрано идејно решење за споменик Зорану Ђинђићу у Студентском парку

Рад "Стрела" аутора Мрђана Бајића и његовог тима првонаграђени је на међународном конкурсу за избор идејног решења меморијалног споменика убијеном премијеру Зорану Ђинђићу. Споменик, који ће се налазити у реновираном Студентском парку у Београду биће висок 6,20 метара, бело-сребрне боје, у облику стреле.

План је да споменик буде привремено постављен 12. марта наредне године на Студентском тргу у Београду.

Жири су чинили вајар Мирсад Бегић из Љубљане, академик, сликар Душан Оташевић, архитекта Борис Подрека, академик и сликар Влада Величковић и Милутин Фолић, главни градски урбаниста.

Градски менаџер Горан Весић захвалио се члановима жирија на раду који је трајао неколико месеци и на конкурсу на којем је учествовало 40 аутора.

Такође, Весић се захвалио и председнику Републике Александру Вучићу који је, како је навео, иницирао подизање споменика Зорану Ђинђићу.

"То што је председник урадио је један храбар искорак у политичкој култури Србије и, оно што је још важније, подизање споменика Зорану Ђинђићу је постао државна обавеза јер, они који су убили Зорана Ђинђића нису убили само човека, већ су тада пуцали у државу", рекао је Весић.

За неколико месеци биће 15 година од убиства Зорана Ђинђића, навео је Весић и рекао да као неко ко је радио са њим, осећа захвалност што му се пружила прилика да учествује у томе да Зоран Ђинђић добије споменик.

"Ако нешто може да симболизује живот Зорана Ђинђића, онда је то 'Стрела', јер је његов живот био такав. Грабио је напред, покушавао је да промени ствари у друштву, није се обазирао на последице", рекао је Весић и захвалио се Друштву архитеката Београда као и свима који су учествовали у одабиру најбољег решења.

Аутор скулптуре Мрђан Бајић, на месту где ће она бити постављена, објашњава да је његов тим водио рачуна о простору, али највише о личности којој је обележје посвећено.

"Желели смо да направимо нешто приближно модернизаторски као што је била политичка и филозофска мисао Зорана Ђинђића, имали смо много треме и одговорности и разних преиспитивања - предали смо рад са доста убеђења да смо урадили нешто добро", рекао је Бајић. 

Скулптура "Стрела" биће и звучна инсталација из које ће се чути кратке секвенце, реченице покојног премијера, као и звуци града, а инсталација у оквиру скулптуре рад је Биљане Србљановић.

Градски урбаниста Милутин Фолић рекао је да ће, паралелно са израдом скулптуре, која ће уследити након данашњег проглашења прве награде, Град уредити Студентски трг.

Прво ће, каже, бити измештена окретница тролејбуса на Трг Републике а затим ће, наводи, бити изграђена подземна гаража испод Студентског трга на два нивоа са 700 паркинг места.

"Када се изгради гаража, ићи ће се на уређење трга које је осмислио Борис Подрека, један од најбољих светских архитеката", рекао је Фолић и навео да ће радови трајати две године.

Скулптура, меморијал др Зорану Ђинђићу моћи ће да буде постављена привремено на "острву" на Студентском тргу, до почетка изградње гараже, јер ће се тада затворити цео простор због радова. Након завршетка, споменик би требало и стално да се настани у том простору, појаснио је Фолић.

"Понуђено решење жели да генерише простор, сећање кроз скулптуру, и са звучном инсталацијом започиње разговор са пролазницима. Симболика стреле је јасна и вишезначна", рекао је архитекта Борис Подрека.

Академик Влада Величковић том приликом је појаснио да изабрано решење адекватно одговара простору, а да скулптура показује "синтезу волумена скулптуре и звука".

Другонаграђени рад је рад тима архитеката Анђеле Карабашевић и Владимира Суџума, за који је жири рекао да је подједнако добар и веома иновативан.

Критеријуми којима се жири водио били су јасна и препознатљива порука, контекстуалност, односно усклађеност са средином на Студентском тргу, отпорност на вандализам и "економија" споменика, односно његова вредност и материјали од којих је направљен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи