Различито тумачење закона и других прописа

Прошле године грађани и привреда потрошили су најмање 34 милиона динара да би од министарстава добили прецизније тумачење одредби закона. Према подацима НАЛЕД-а, примљено је 3.890 захтева за додатно појашњење прописа, али то није коначан податак јер им, кажу, седам министарстава није доставило информације. Најчешће се тражи тумачење пореских закона, Закона о јавним набавкама, Закона о раду и одредаба које се односе на локалне самоуправе.

Придржавати се закона некада је, чини се, прави изазов. Недовољно прецизни или нејасни прописи, а неретко и у супротности једни са другима, умеју да задају муке грађанима и привреди. Како би их на прави начин разумели и применили, неки затраже мишљење надлежних, а оно их, кажу, често додатно збуњује.

"Имамо пример да се често не слажу са мишљењима, порески органи са другим органима из Министарства финансија. Вероватно и због тога што се одређени кадрови у одређеним министарствима или другим надлежним телима мењају, онда имамо ситуацију да се некад мишљења два врло релевантна тела не слажу у потпуности", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Проблем је и то што државна управа мишљење не доставља увек у законском року од 30 дана.

Атанацковић каже да некад једноставно добију одговор врло ефикасно и брзо, а некад плате тај поднет захтев, а никад не добију одговор на њега.

За сваки захтев за тумачење прописа правна лица морају да плате таксу од 12.490 динара, а физичка 1.530 динара. Привредницима није јасно због чега држава, у зависности од тога да ли јој мишљење траже грађани или фирме, за исту услугу наплаћује различиту суму. Уз то, истичу упућени, иако је Закон о државној управи јасан - мишљење о примени прописа није обавезујуће - у пракси је често другачије.

Иван Радак из Националне алијанса за локални економски развој рекао је да их инспекције третирају као обавезујуће за свој рад.

"Дакле, ми можемо бити кажњени када дође инспекција, јер најчешће ни не знамо да је неко мишљење издато, које на другачији начин тумачи закон него што смо ми мислили. Нису општи правни акт, нису прописани рокови од кад ступају на снагу, Уставни суд их не препознаје, што значи да не можете да се жалите суду на уставност тог мишљења и можете бити ретроактивно кажњени", каже Радак.

У министарствима државне управе и финансија потврђују да се инспекције придржавају мишљења о примени прописа.

"Мишљења нису обавезујућа, али пракса показује да се органи, па и инспекције, приликом доношења одлука руководе смерницама датим у мишљењима", наводи  Министарство државне управе и локалне самоуправе

"Пореска управа, обавезна је да поступа у складу и са мишљењима о примени прописа, које доноси Министарство финансија", саопштава Министарство финансија.

У оба министарства уверавају да мишљења издају у законском року и да их објављују на свом сајту.

Формирање јавног регистра, у којем би била сва издата мишљења свих министарстава, Влади је предложио НАЛЕД. Тако би, сматрају, грађани и привреда уштедели и време и новац, а држава би видела који су закони и делови прописа најпроблeматичнији и могла би да их унапреди.

Стручњаци кажу да мишљења треба да постану општи правни акт, како би се знало од ког дана ступају на снагу и да су обавезујућа за све. Сматрају да не би било неопходно додатно тумачити прописе када би држава више укључила цивилни и приватни сектор у писање закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи