Пет хектара ораница – краљев поклон али недоступан

Пољопривредник Гавра Калић из Сивца, у општини Кула, скоро три деценије покушава да добије пет хектара ораница које је његовом оцу Милану, солунском добровољцу, поклонио краљ Александар. Гавра је још 1991. године поднео тужбу Општинском суду у Бачкој Тополи за повраћај земље али ни после девет година, колико је судски поступак трајао, Калић није успео да уђе у посед очеве имовине.

Калићи, који се генерацијама баве пољопривредом, имали су 23 хектара ораница, што је Солунац Милан по повратку из рата наследио од оца, а томе је припојио и пет добијених хектара.

"Мој отац је ту земљу добио од краља Александра, међутим узета је још 1941. и никад је више нисам ни добио, мада сам поднео у Министарству захтев, до данас још нема од тога ништа", наводи Гавра Калић, пољопривредник из Сивца.

Посед Калића су 1941. године најпре присвојили хортијевци, а затим комунисти, па комбинат "Панонија". Гаврићи су покренули спор са "Панонијом" да се отета земља врати и за девет година били су на 20 рочишта на суду који је, како кажу, доносио противречна решења о статусу земље солунског добровољца.

"Највећи проблем је то што све то финансирамо. Потрошио сам скоро два јутра земље на то што сам плаћао адвокате. Небитно, нису људи криви, него смо ми терали, вади папире, шаљи за Београд, већ смо ту земљу потрошили на то. Ја кажем - деда дигни руке од тога, купићемо на крају ту земљу. Каже деда да му значи да му то врате", испричао је Јован Гаврић из Сивца.

Бивши адвокат фирме "Панонија"  објашњава да нема смуње да су Калићи законски власници тих пет хектара, који се данас налазе у државној својини.

Правник Драган Раичевић наводи да је предметно земљиште из спора са Калићима укњижено у земљишну књигу пре Другог светског рата, што значи да су Калићи били власници тог земљишта.

"То земљиште је и сад на истом месту, као државна својина, али им се не враћа", рекао је Раичевић.

Милан Калић једини је учесник Првог светског рата из Сивца чијим потомцима још увек није омогућено да обрађују земљу добијену од краља. Његов син Гавра Калић се нада да ће му тих пет хектара бити враћено бар за живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво