Отворен "Новосадски Октоберфест"

Симболичним отварањем бурета са пивом, који је уз кобасице и баварско пециво заштитни знак оригиналног, минхенског "Октоберфеста", на Новосадском сајму отворен је други "Новосадски Октоберфест".

Отварању "Новосадског Октоберфеста" присуствовао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је рекао да је одржавање "Октоберфеста" од великог значаја за тај град.

Истакао је да му се од фестивала "Егзит" није дешавало да га зову познаници како би набавили карту за тај догађај.

"То није питање медијског промовисања нити пропаганде, мени је најбољи показатељ да су све карте за 'Октоберфест' распродате, те да су сви капацитети попуњени и можемо рећи да смо на правом путу", рекао је Вучевић, додавши да је и тај фестивал доказ богате туристичке понуде Новог Сада.

Напоменуо је да за девет месеци Град Нови Сад има преко 90 одсто оствареног буџета планираног за целу годину у вези са приходима из туризма, те да тек престоје зимски месеци који су туристички веома атрактивни.

Стални заменик амбасадора Немачке у Србији Александер Јунг поздравио је госте, истакавши да јединствена комбинација немачког пива и кулинарских специјалитета с једне стране, те чувена српска култура слављења с друге стране, чине "Новосадски Октоберфест" посебним.

"Нови Сад је одувек био град у коме се спајају различите културе, обичаји и тадиције, у том граду живи 26 националних мањина, с тога је оправдано да се у оквиру пројекта европске престонице културе за 2021. годину читава јавност упозна са богатом културом Новог Сада", рекао је Јунг на отварању "Октоберфеста".

Позвао је све грађане Србије на предстојећи Београдски сајам књига, где ће земље домаћини бити државе са немачког говорног подручја.

Покрајински секретар за привреду и туризам и потпредседник Покрајинске владе Иван Ђоковић цитирао је 16. америчког председника Абрахама Линколна искачући из формализма: "У вину је мудрост, у пиву је слобода , а у води бактерије", поздравивши на тај начин госте и организаторе "Октобарфеста".

"Подржали смо манифестацију јер је постала туристички производ Града Новог Сада и интересовање за њу показује да је она део културног миљеа Новог Сада, Војводине и Србије", рекао је Ђоковић.

Додао је да је историја пиварства и пијења пива у Војводини чекала баш "Октоберфест" како би се афирмисала, те да Покрајинска влада пружа потпуну подршку том фестивалу.

Извршни директор Немачко-српске привредне коморе Мартин Кнап истакао је задовољство одржавањем "Октоберфеста" и у Србији, напоменувши да скоро све земље света негују традицију одржавања тог фестивала по угледу на онај оригинални из Минхена који је стар 207 година.

Кнап је истакао да је први "Октоберфест" организован у сврху племићке прославе, али да се свим грађанима Баварске допао и да је популарност те манифестације стално расла, као и да је веома поносан на Србију и организаторе "Новосадског Октоберфеста" и да се нада да ће се он одржавати из године у годину.

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић рекао је да му је част што је његов сајам суорганизатор и домаћин једне тако важне манифестације, те да ће "Новосадски Октоберфест" у наредним годинама, ако је судити по интересовању грађана, сигурно захтевати још једну халу како би сви заинтересовани могли да га посете.

На крају свечаног отварања, окупљенима се обратио и председник компаније "Колор прес групе" Роберт Чобан, чија је компанија главни организатор "Новосадског Октоберфеста" истакавши да је 1992. године издао први лист Новосадског индекса из којег ће касније израсти компанија којом он председава, те да пре 25 година није могао да верује да ће бити један од људи који отварају "Октоберфест".

"Вучевићу је требало 30 секунди да подржи ову идеју, немачкој амбасади исто тако, исти случај је и са Покрајинском владом, као и Немачко-српском привредном комором и Новосадским сајмом", нагласио је Чобан.

Закључио је да Нови Сад заслужује лепе догађаје и људе који ће се у њему лепо осећати, те да данас у тај град долази на десетине Италијана који остају да живе у Новом Саду, баш као и Француза, што сведочи о атрактивности другог највећег града у Србији.

Након отварања фестивала, уследила је шетња халом "Мастер" Новосадског сајма где су сви заинтересовани могли да пробају занатска и аутентична немачка пива, као и да пробају специјалитете баварске кухиње.

"Новосадски Октоберфест" трајаће до суботе, а вечерас и сутра госте ће забављати неки од најпопуларнијих музичких бендова из Србије и региона као што су "Хладно пиво", "САРС", "Ортодокс Келтс " и "Лав хантерс".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи