ФХП: Породице жртава у Сјеверину чекају правну и моралну сатисфакцију

Фонд за хуманитарно право и Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода саопштили су поводом 25 година од убиства 17 Бошњака у Сјеверину, да државни органи Србији нису испунили своју моралну и правну обавезу према породицама страдалих.

Те невладине организације у саопштењу наводе да ће се у недељу, 22. октобра, навршити 25 година од отмице и убиства 17 грађана Србије бошњачке националности код места Сјеверин у општини Прибој.

Државни органи Србије и после 25 година "ништа нису предузели како би испунили своју моралну и правну обавезу према породицама жртава, у погледу проналажења посмртних остатака страдалих, а и у пружању правичног обештећења", наводи се у саопштењу.

Припадници паравојне јединице "Осветници" су 22. октобра 1992. пресрели аутобус који је саобраћао од места Рудо (БиХ) ка Прибоју (Србија) и после легитимисања путника извели све Бошњаке и одвели их у правцу Вишеграда (БиХ). 

После свирепог мучења, заробљени цивили су убијени. За тај ратни злочин против цивила пред Окружним судом у Београду 2005. године осуђена су четири припадника те паравојне јединице.

Жртве су: Мујо Алихоџић, Мустафа Бајрамовић, Рамиз Беговић, Рамахудин Ћатовић, Есад Џихић, Идриз Гибовић, Зафер Хаџић, Медо Хоџић, Медредин Хоџић, Мевлида Колџић, Алија Мандал, Сеад Пецикоза, Хајрудин Сајтаревић, Дервиш Софтић, Митхад Софтић и Мехмед Шебо, док је у ноћи пред отмицу аутобуса у Сјеверину отет и Сабахудин Ћатовић.

"До данас, нађени су посмртни остаци само једне жртве, док се остали и даље воде као нестале особе", наводи се у саопштењу.

Оценује се и да држава Србија породицама жртава упорно одбија да пружи обештећење за претрпљену бол и да им призна статус чланова породица цивилних жртава рата, "који би им донео скромну, али за њих важну материјалну подршку".

Тужба за накнаду штете која је поднета још 2007. одбијена је, уз правно неутемељено образложење да одговорности државе Србије у њиховом случају нема, јер се сама отмица догодила на територији БиХ, навели су Фонд за хуманитарно право и Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода. Породице су се у септембру прошле године обратиле Европском суду за људска права, где је поступак у току.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи