Мали: Лепота Београда у херојским причама предака

Градоначелник Београда Синиша Мали истиче да је Београд данас слободан и да власти чине све да од њега направе удобно место за живот, као и да убрзан развој Београда нико више не може да заустави.

Синиша Мали је, на свечаној академији поводом обележавања 73. годишњице ослобађања Београда, под називом "Кавкаски орах", указао да овај град памти бурне и запаљиве векове борећи се за слободу.

Читаве генерације одрастале су, како је подсетио, у рату, а кроз векове Београд се борио да сачува слободу.

"Његова лепота данас је у слободи, херојским причама предака. То је град који заслузује поштовање, после толико разарања успео је да се уздигне и поносно стоји на ушћу две реке", нагласио је Мали.

Наводи да је судбина Беогарда што је настао на судару Истока и Запада, а тај јединствени положај направио је да је то град са натрагичнијим догађајима, али и херојским причама.

Према његовим речима, приче како је Београд извојевао своју победу дужни смо да предамо на будућа покољења.

"Велико разарање задесило је Београд и у Другом светском рату", рекао је градоначелник Београда и додао да је наша дужност да одамо почаст и совјетским херојима који су изгубили животе на београдској Авали.

Истиче да не обележавамо годишњицу само свечаностима, већ манифестацијама које едукативно делују на млађе генерације.

Наводи да се посебно поклањамо жртвама других народа, посебно совјетских војника који су се борили за слободу Београда.

Указао је да је Народно позориште, у којем је одржана свечана академија, три пута заузимано, и да су у тим борбама животе изгубили бројни борци.

"Како бисмо градили сигурну будућност морамо да гледамо у прошлост, поштујући трагичну историју, јер само тако можемо да напредујемо", подвукао је Мали.

Свечаној академији, чији је централни део била музичко-драмска представа Тијане Грумић "Кавкаски орах", присуствовали су представници Владе, градских власти и СУБНОР-а.

Представа је посвећена совјетским војницима који су животе оставили борећи се за ослобађање Београда.

Иначе, совјетски војници с Кавказа имали су обичај да са собом у џеповима носе орахе пред пут, а један такав је доспео у Србију заједно с мртвим "црвеноармејцем" који је пред одлазак у рат понео орахе у џепу због њихове велике енергетске вредности.

У Момићевом дворишту иза једне пекаре на Авалском путу изникао је, из гроба мртвог совјетског ратника, кавкаски орах, који је живи споменик совјетским војницима палим у борби за ослобођење Београда.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара