"Аларм је зазвонио, морамо да побољшамо демографску слику"

Прошла година је по демографским параметрима најлошија у последњих 112 година, а подаци показују да је више од 100.000 људи умрло, док је рођено мање од 65.000, изјавила је у Нишу министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Славица Ђукић Дејановић је навела да је у појединим срединама, где је увек био добар природни приштај, као што је Нови Пазар, први пут прошле године забележен пад прираштаја.

"То је реалност, да је 2016. година по свим параметрима била јако лоша", исткала је Славица Ђукић Дејановић и додала да је све то био аларм за увођење ресора на чијем је челу, који се бави поправљањем демографске будућности Србије.

Истакла је да се на југоистоку Србије на 1.000 становника роди девет беба, док у просеку умре 14 људи, а подаци показују да се у појединим општинама роди само четири до пет беба, а умре 20 становника.

Како је рекла, има и општина у којима се у једном периоду од годину дана није родила ниједна беба, што је био случај са Црном Травом 2013. година.

"Забрињавајуће је да нас је сваке године за један град мање", подвукла је Ђукић Дејановићева у обраћању на научној конференцији на тему демографске ситуације у југоисточној Србији.

Наводи да је Влада имала разумевање за примену пронаталитетних мера.

 "Аларм је одавно звонио, стручњаци су указивали да ћемо доћи до демографске катастрофе, али у овој влади се заиста нашло разумевање за примену пронаталитетних мера", рекла је министарка.

У том смислу, подсетила је да је први пут отворена буџетска линија за финансијску подршку породици, која треба да буде већа, а први пут се раде озбиљна истраживања и дају предлози како направити корак ка бољој демографској будућности.

Истиче да је први пут седам општина на југоистоку Србије направило своје пројекте за које су добили средства, како би радили на поправљању демографске слике на локалу и најавила да је у плану да се локалне самоуправе активирају.

"Чињеница да је држава показала вољу да ради на овом проблему не значи да треба донети добра акта. Ми од 2008. године имамо перфектну стратегију која се није примењивала. Политичка воља мора да се преточи у градове и општине и то мора бити право и обавеза људи који живе на територији једне општине", подвукла је Ђукић Дејановић.

Истиче да је Закон о финансијској подршци породице најдиректнија помоћ породицама, али да нису само финансијски проблеми оно што доприноси лошој демографској слици.

Указала је да је Србија земља са огромним бројем малолетничких трудноћа са, како је рекла, језивим последицама по фертилитет жена и по њихову способност да касније буду мајке.

То, додаје, значи да немамо ни довољног нивоа знања о репродуктивном здрављу и сексуалном образовању, јер је то у нашој средини табу и о томе се у породици не разговара, док ни у школама нема довољно програма који посвећују пажњу тој теми.

"Тако да је и подршка мајкама и образовање и активирање другог родитеља, партнера, уз усклађивање рада и родтељства и финансијску подршку важно", назначила је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи