Шарчевић: Позитивни ефекти промена у области образовања

Ефеката промена у области образовања има много и за годину дана урађено је много више него што се обично уради, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најављујући усвајање још неколико важних закона.

Младен Шарчевић је истакао да Закон о систему образовања мења систем рада и учења и да је то револуционарна промена коју реформа доноси.

"Усвојили смо два системска закона, идуће недеље улазимо у Скупштину са још четири закона, ту ће бити и Закон о дуалном образовању, закони који прате системски закон о образовању, а то су закони о предшколском, основном и средњем, а до нове године имамо још четири закона", рекао је Шарчевић новинарима након отварања Центра за развој каријере у Косовској Митровици.

Укупан законодавни оквир чини 10 закона, објашњава министар и истиче да је урађен и национални оквир курикулума, што је, како оцењује, такође био велики посао. Он наводи да је урађена и категорија државне матуре са стручном и уметничком, а то је, подвлачи, било старо годинама.

Уз то, Шарчевић каже да је урађен и реформисан план за први основне, који ће врло брзо бити објављен, као и да је реформисан план комплетног другог циклуса основне школе петог разреда такође завршен.

"Реформа гимназије је постављена на ноге и ради се план за први разред гимназије са новим моделима за ИТ део, тако да смо само на том делу подигли причу на јако висок ниво. Обезбедили смо и европска буџетска средства, која су подршка од 27,4 милиона евра, која ће служити за обуке", рекао је министар. Сам закон о систему образовања мења систем рада и учења, наглашава и подвлачи да је то она револуционарна промена коју реформа доноси.

"Нема учења садржаја и репродукције, него радимо исходе, примену стечених знања и мислим да ће већ свако следеће ‘писа тестирање' показати да је образовање у Србији на јако високом нивоу", тврди Шарчевић.

Сматра да је Србија и у региону многе ствари урадила више и наводи да је информатика коју раде наша деца од 11 година, међу најпримеренијима у Европи, као и да врло мало земаља раде то програмирање.

"Ми смо се изузетно снашли да би то почело, тако да су само та главна места довољна за годину дана", рекао је Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво