"Европска унија није претња идентитету Србије"

Члан делегације ЕУ у Србији Пол Анри Пресе рекао је да Унија промовише разноликост и да није претња идентитету Србије.

"ЕУ и бити део ЕУ није претња идентитету Србије и желимо да покажемо да то није случај... Желимо да знамо више о српској култури, желимо да се туризам, култура и економија повежу", рекао је Пресе на представљању конкурса програма "Креативна Европа" за пројекте усмерене на обележавање Европске године културног наслеђа 2018. у просторијама ЕУ инфо-центра у Београду.

Пресе је изјавио да за Србију нема "европске перспективе", јер је она већ део Европе.

"Главне поруке Србији из ЕУ биће да нема европске перспективе за Србију. Србија је део Европе, нема никакве сумње", навео је Пресе.

Према његовим речима, један од мотоа европске године културног наслеђа биће "Наше наслеђе, где се сусрећу прошлост и будућност" а циљ програма "Креативна Европа" јесте дељење културне баштине, подизање свести о културним вредностима и заједничком европском простору.

Руководилац деска "Креативна Европа" Србије Димитрије Тадић рекао је да сви пројекти у конкурсу треба да буду конципирани тако да акцентују европско заједништво путем културе и заједничког културног простора.

"Културна баштина се некада користи за поделе. ЕУ подржава различитости али то треба схватити на прави начин", навео је Тадић.

Према његовим речима, култура у Европи има све мање публике и мора се радити на њеном развоју.

Мина Михаљинац из деска "Креативна Европа" рекла да је за ЕУ култура поље у коме се остварују и циљеви друштвене кохезије и економски циљеви.

"Кроз културни дијалог се развија култура разумевања и осећања припадности европској заједници и развија европски културни идентитет", изјавила је Михаљинац.

Рекла је да је културни туризам једна од главних привредних грана Европе.

Као главне приоритете програма "Креативна Европа" она је навела развој публике за културу, транснационалну мобилност и подизање капацитета.

"2018. је година културног наслеђа јер многи сведоци догађаја умиру и сад је тренутак да њихове приче и сећања забележе", навела је Михаљинац.

На конкурсу који траје до 22. новембра могу се пријавити институције културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи