Све спремно за вежбу "Слобода 2017"

У склопу обележавања 73. годишњице ослобођења Београда, на аеродрому у Батајници ће се одржати вежба "Слобода 2017", на којој ће грађанима бити представљено најбоље што данас има Војска Србијe. Биће представљено наоружање српских јединица, део оперативних активности, а грађани ће моћи да уживају и у налетима авиона и хеликоптера.

Бригадни Генерал Душко Жарковић каже за РТС да ће грађани имати прилику да виде приказ дела оперативних способности Војске Србије, те да ће се изводити радне активности – принудно приземљење отетог ваздухоплова, приказ борбеног трагања и спасавања, решавање талачке ситуације.

Имаћемо дејство наших специјалних снага у ослобађању грађана, односно у решавању талачке ситуације на објектима који су изграђени управо за овај приказ, рекао је Жарковић. 

Биће представљен и Пројекат 1.500 - пројекат опремања наших јединица најсавременијим наоружањем и војном опремом.

"То значи да су наши војници опремљени опто-електронским средствима, наоружањем и заштитним средствима, да представљају војнике 21. века и да идемо раме уз раме са свим осталим јединицама света", рекао је Жарковић и објаснио да је реч о војницима у црној униформи, са специјалним наочарима.

Та опрема нашим јединицама омогућава да ноћу може да гледа исто као и дању. То је најновије што до сада нисмо имали у нашем наоружању, истакао је Жарковић.

Поред наоружања Војске Србије, којим су опремљене наше јединице, биће приказан и део из производног програма домаће наменске индустрије.

Летеће око 30 хеликоптера и авиона, међу којима и авиони "орао", "галеб 4", "ласта", хеликоптери "газела", "ХТ-40", најновији хеликоптер "ХТ-49", као и "мигови 29".

Део "мигова" ће бити изложен на писти, тако да грађани могу да приђу и виде како они изгледају, рекао је Жарковић и додао да ће неко од њих можда имати прилику и да уђе у летелицу и види како изгледа кабина.

Истиче да је и руска акро-група "Стрижи" дошла да увелича ову свечаност.

"Ово је први наступ ове акро-групе са овим програмом ван територије Русије, заиста је занимљиво и има шта да се види", навео је Жарковић и позвао грађане да дођу у Батајницу.

Истиче да је реч о јединственом догађају који не би требало пропустити.

Програм ће трајати два сата, од 12 до 14 часова, а капије се отварају у девет сати.

Из центра Батајнице до аеродрома је организован аутобус, а грађанима се саветује да не покушавају својим возилима да дођу до аеродрома јер ће пут бити блокиран.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво