Генерални секретар ОДКБ-а за РТС: Терористе морамо уништавати

Тероризам и илегалне миграције су међу највећим безбедносним изазовима у свету данас, рекао је у интервјуу за РТС генерални секретар ОДКБ-а Јуриј Глигоријевич Хачатуров који присуствује Омладинском форуму у Београду.

Да ли је ОДКБ за 15 година оправдао идеју због које је основан и колико је данас важан безбедносни чинилац у региону и у свету ?

– Наравно да је организација оправдала своје постојање, али бих рекао да је оправдала постојање на регионалном нивоу а не глобалном. Зашто је ова организација формирана – све земље чланице оцениле су да је ситуација у свету небезбедна, биле су забринуте за своју територијалну целовитост и безбедност и зато је донета одлука да се уједине и да заштите своју територију. Хвала богу, за ових 15 година постојања немамо брига што се тиче наше безбедности и територијалне целовитости наших држава чланица.

Који су са становишта ОДКБ-а данас највећи безбедносн изазови и претње ?

– То је тероризам и нелегална трговина наркотицима, илегалне миграције, нелегални токови новца. Тероризам је сад добио такву форму да су организовали тзв. Исламску државу која је заузимала територије. Кад говоримо о ОДКБ та опасност за наше територије сада расте. Како је Исламска држава сад пољуљана, терористи беже и иду тамо где их радо примају, а то је рецимо Авганистан, а одатле лако могу да пређу границу и угрозе неке од наших чланица. Ето зашто између осталог постоји ОДКБ. Терористе морамо уништавати, откривамо их, пратимо их и ако дођу на нашу територију морамо их уништавати, ми и за то припремамо оружане снаге.

Русија и друге чланице ОДКБ-а читаву деценију пре Србије приступиле су Програму НАТО Партнертсво за мир. Какву данас сарадњу имате са НАТО-ом и Програмом Партнерство за мир?

ОДКБ нема као организација сарадњу са Програмом Партнерство за мир, али поздравља сарадњу сваке наше чланице са тим Програмом. Ја сам био начелник Генералштаба војске у Јерменији, доста сам се тиме бавио. То доноси пуно користи свакој земљи, повећава и безбедност и побољшава односе у међународној заједници. Ми смо, уз њихову помоћ, припремали своје учеснике мировних мисија, имамо сталну размену кадета и студената и предавача, ми чак добијамо одређену помоћ од неких земаља НАТО-а и користимо нека њихова искуства у реформи Оружаних снага. Морам да нагласим, да, за било коју врсту сарадње, иницијатива иде управо од земаља НАТО-а.

Србија има статус посматрача у ОДКБ. У чему се огледа та сарадња и које су могућности за њено унапређење?

Србија већ учествује на свим вежбама као посматрач. Морамо да направимо правну основу и припремамо документ у којем се дефинишу активности у којима могу да учествују земље посматрачи. У том документу ће се дефинисати да свака земља посматрач може да учествује у вежбама укључујући јединице оружаних снага у командно-штабним вежбама и у размени искустава борбено оперативних способности. Обе стране су спремне за сарадњу кад све то буде правно регулисано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво