Обнова куће бана Јелачића, почетак радова крајем године

Родна кућа бана Јосипа Јелачића у Петроварадину ускоро ће бити обновљена, за шта је Влада Србије издвојила пола милиона евра. У пројекат обнове биће укључени представници града Новог Сада, хрватске националне мањине и Владе Србије.

У подножју Петроварадина, на углу данашње Београдске и улице Владимира Назора, пре 216 година родио се бан Јосип Јелачић. На кући, старој скоро три века, град је већ поправио фасаду и кров. Сада чека реновирање како би постала Јелачићев спомен-дом.

"На спрату бисмо од овога стана уредили и преуредили као спомен-собу бана Јелачића, као један атеље у којем би била и поставка дела експоната везаних за његов живот овде и уопште. Ту је, такође, подрум где би могла да се припреми нека угоститељска понуда, ту би био простор за канцеларију, архиву нашег удружења 'Јелачић', затим сувенирница", наводи Петар Пифат, председник културно-просветног друштва "Јелачић".

Пре реновирања Хрватско национално вијеће мора да откупи 320 квадрата куће, тачније пословни простор у приземљу и приватни стан на првом спрату, изнад чије терасе се и налази табла посвећена бану Јелачићу.

"Оно што је мени и нама важно је oчување и афирмација Петроварадинске тврђаве, подграђа Петроварадинске тврђаве и ове куће бана Јелачића која је део тог комплекса културно-историјских споменика", каже Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада.

Осим што ће кућа бити подсетник на живот и дело Јосипа Јелачића – бана, војсковође и политичара, за хрватску националну мањину биће и епицентар културно-уметничких и привредних дешавања.

"Додао бих још да је бан Јелачић повезница, метафора, складних односа српског и хрватског народа. Треба подсетити да су под његовом заставом и Хрвати и Срби тражили политичку и културну, језичку и другу аутономију на овим просторима", истиче Пифат.

Почетак радова на кући, који би требало да трају шест месеци, очекује се крајем године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи