СЕ: Србија била хумана, сада треба решити статус миграната

У Савету Европе оцењено је да је Србија усвојила истински хуманитарни приступ када је реч о пријему избеглица и миграната и да се сада очекује решавање њиховог правног статуса, оцењено у извештају који је поподне објављен на званичном сајту Савета Европе.

Извештај специјалног представника генералног секретара о миграцијама и избеглицама Томаша Бочека наглашава чињеницу да се хиљаде миграната и избеглица, који су путовали до миграционих путева Западног Балкана у 2015. и 2016. години, сада налази у Србији у несигурној правној ситуацији.

"Док је Србија усвојила истински хуманитарни приступ, примајући хиљаде избеглица и миграната, сада је потребна стратегија која иде даље од пружžања хуманитарне помоћи и која ће се бавити решавањем питања везаних за њихов правни статус и за проналажžење одрžживих решења, како би се гарантовала њихова социјална и економска права у случају евентуалног продужžења њиховог боравка у земљи", наводи се у делу извештају амбасадора Бочека о стању миграната и избеглица у Србији.

Специјални представник наглашава потребу да се мигрантима и избеглицама побољша приступ процедурама за добијање азила, да се побољшају њихови услови жžивота, реше неформалне праксе везане за управљање миграционим токовима према Мађарској и појача борба против кријумчарења миграната и избеглица.

Бочек препоручује и да се хитно предузму хитне мере како би се ојачао систем старатељства за око 1.000 деце без пратње, а која су присутна у земљи и како би се обезбедио њихов адекватан смештај у циљу спречавања њиховог излагања ризицима насиља, сексуалног злостављања и експлоатације и трговине људима.

"Ситуација азиланата у мађарским транзитним зонама Рошке и Томпе изазива забринутост због де факто лишавања слободе према члану 5 Европске конвенције о људским правима", навео је специјални представник у извештају у делу који се односи на транзитне зоне у Мађарској.

Бочек је у извештају као хитно питање навео пример затварање деце у овим транзитним зонама, укључујући децу без пратње у старости од 14 до 18 година.

Препоручује да Савет Европе подржžи мађарске власти, нарочито пружžањем савета и стручњака у евентуалним законодавним променама у вези са овим питањима, посебно успостављањем система старатељства за децу између 14 и 18 година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво