Вулин са председавајућим Војног комитета ЕУ

Министар одбране Александар Вулин састао се са председавајућим Војног комитета Европске уније генералом Михаилом Костаракосом.

Том приликом, министар Вулин је нагласио да је спољнополитички циљ Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе, саопштило је Министарство одбране.

"Кроз процес европских интеграција наша држава изражава спремност да изграђује капацитете и способности система националне безбедности и одбране у складу са стандардима и обавезама које произилазе из Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ", навео је Вулин.

Вулин је истакао да ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније обезбеђује веома повољан утицај на укупан процес интеграције Републике Србије у Европску унију.

Такође, обавестио је да ће се у наредном периоду уложити додатни напори за отпочињање учешћа српских представника и у цивилним мисијама под вођством Европске уније.

Република Србија је прошлог месеца, након потписивања Ноте о приступању Борбеној групи ЕУ "Хелброк" од свих држава учесница постала пуноправна чланица ове групе, чиме се заокружило учешће Министарства одбране и Војске Србије у свим расположивим механизмима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Административни уговор који је Министарство одбране потписало са Европском одбрамбеном агенцијом у великој мери доприноси унапређењу војних и одбрамбених способности, јачању домаће наменске индустрије, истраживачких потенцијала српских института, ширењу тржишта, као и технолошке модернизације оружаних снага.

Препознајући европске интеграције као један од националних интереса Републике Србије, Министарство одбране у континуитету настоји да унапреди административне капацитете усавршавањем кадрова у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ путем похађања различитих врста обуке у овој области.

Диковић са Костаракосом о безбедносној ситуацији у региону

Раније данас се са председавајућим Војног комитета Европске уније генералом Михаилом Костаракосом састао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Диковић је нагласио да је циљ да Србија учествује у безбедносној структури ЕУ иако није чланица.

Љубиша Диковић и Михаил Костаракос су у касарни "Бањица 2" у Београду разговарали о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету.

Диковић је подсетио да припадници оружаних снага Србије већ учествују у четири од укупно шест мисија колико их тренутно има у свету под покровитељством ЕУ.

Све то указује, истакао је Диковић, да систем безбедности Србије свим својим активностима у потпуности следи и подржава стратегијско-политичку оријенатацију наше земље у придруживању Европској унији.

"Скоро смо завршили све формалности око приступања борбеној групи ЕУ 'Хелброк', а до 2020. године треба да изградимо способности за активно и равноправно учешће у тој групи, за шта имамо подршку како чланица борбене групе тако и чланица Европске уније", рекао је Диковић.

Каже да је са Костаракосом разговарао и о безбедносној ситуацији на простору Балкана с посебним освртом на то шта Војни комитет ЕУ захтева од Војске Србије и шта је потребно променити у процесу придруживања ЕУ како би Србија предузела све неопходне кораке и у што краћем року постала њен члан.

"ЕУ као глобални актер има врло важну улогу у заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици, у којој има свеобухватни приступ. Наша нова глобална стратегија је успоставила оквир за наше будуће активности", рекао је Костаракос напомињући да су три главна стратешка приоритета Европске уније – заштита Европе, изградња капацитета и заштита и управљање кризама.

Пренео је захвалност Европске уније Србији на кључној улози и доприносу регионалној стабилности, подсетивши да је Србија већ партнер Војном комитету ЕУ, који високо цени активно учешће припадника Војске Србије у мисијама Европске уније и борбеној групи "Хелброк".

"Желим да искористим ову прилику и одам признање припадницима Војске Србије за професионализам, посвећеност и знање. Захвални смо српском руководству на томе што је упутило своје војнике да учествује у нашим операцијама и мисијама, што је још један показатељ да ЕУ не може бити интегрисана у потпуности као унија без Србије", рекао је Костаракос, уверивши генерала Диковића да српски војници представљају своју земљу и војску с поносом и чашћу.

Пре годину дана Диковић је потписао у Бриселу ноту о приступању Србије техничком споразуму о успостављању борбене групе Европске уније "Хелброк".

Потписивањем ноте омогућено је пуноправно укључење снага Војске Србије у ову борбену групу, што уједно представља још једну потврду привржености Србије заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Борбену групу "Хелброк" чине Грчка, Бугарска, Кипар, Румунија, Украјина и Србија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво