МСП о српским радницима приведеним у Словачкој

Поводом привођења групе од 23 држављана Србије у словачком граду Шали, Министарство спољних послова саопштило је да је у информативном разговору у Медведову утврђено да две српске држављанке не поседују важеће путне исправе и оне су задржане у Прихватном центру, а свима је дат рок од седам дана да добровољно напусте Словачку. Словачка полиција саопштила да је притворила 62 особе, од којих 23 из Србије и да је свим приведеним већ изречена мера протеривања из земље.

Двема српским држављанкама је уручено административно решење о забрани боравка у Словачкој у трајању од годину дана.

Уколико српски држављани не искористе могућност добровољног напуштања Словачке, биће покренут поступак реадмисије сходно важећем билатералном протоколу, стоји у саопштењу.

Преостали 21 држављанин Србије је враћен у град Шала, сви су добили административно решење о забрани боравка у Словачкој због поседовања нелегалне радне дозволе од којих је њих 20 ту забрану добило на годину дана, а једна особа на три године, будући да је у поступку утврђено да је у претходне четири године у континуитету боравио у државама Шенгена.

Амбасада Србије у Словачкој ће наставити да прати ситуацију и пружа конзуларну помоћ нашим грађанима, у оквиру својих надлежности.

Држављанима Србије, који немају важећу путну исправу, уколико се одлуче на добровољни повратак, у најкраћем року ће бити издат путни лист, у складу са законом.

Осим Дејана Цветковића, који је обавестио о привођењу, нико од наших грађана није се обратио Амбасади Србије, са захтевом за конзуларну заштиту.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које писаним путем није тражило информацију од Министарства спољних послова, од самог почетка, одмах по прибављању релевантних информација, обавештено је и редовно информисано о случају приведених држављана Србије.

МСП указује да се словачко тржиште рада у последњих неколико година све више отвара за раднике из трећих земаља.

За словачке стандарде је квалификована радна снага из Западне Европе скупа, због чега се ангажују радници из Украјине, Србије, Македоније, Вијетнама...

"Проблеми с којима су се наши радници суочили почели су од 2016. године због тога што све већи број, користећи безвизни режим од 90 дана, долази у Словачку посредством приватних агенција и физичких лица или самостално", наводи се у саопштењу МСП-а.

Компетенције надлежних словачких органа по питању контроле нелегалног запошљавања нису јасно дефинисане, истиче се у саопштењу и додаје да контролу у компанијама, по правилу, обављају представници инспекције рада и полиције за странце.

Додаје се да се нелегалним сматра уколико послодавац није пријавио радника најмање један дан пре ступања на посао, а полиција контролише да ли је дошло до прекорачења дозвољеног боравка.

Приликом инспекције, указује се, контролише се тзв. кодирање радноправног односа које је извршено у складу са прописима ЕУ.

У уторак, 17. октобра ове године група од 23 држављана, који су, из града Шала, где су радили у фабрици СХЦ, приведена је у Прихватни полицијски центар Медведово, због нелегалног рада.

Словачки јавни ТВ и радио сервис РТВС јавио је да су ухапшени радници из Србије радили за јужнокорејско предузеће "Шин Хеунг Пресижен Словакија". 

"Многа корејска предузећа у Словачкој доприносе привредном расту Словачке али морају да имају и социјалну одговорност", рекао је  председник Народне скупштине Словачке Андреј Данко.

Амбасада Србије у Братислави је одмах по добијању наведене информације, од држављанина Србије Дејана Цветковића, ступила у контакт са директором Прихватног центра и Управом за странце МУП-а Словачке и затражила информацију о разлозима привођења.

Надлежни словачки органи су обавестили да су 23 држављанина Србије приведена због нелегалног радног ангажмана у Словачкој Републици. 

Према расположивим информацијама, сви су били ангажовани посредством словачке агенције "Макс".

"Посредничке агенције морају имати дозволу"

Министарство за рад апеловало је данас на грађане, држављане Србије, који се пријављују на огласе за рад у иностранству, да претходно провере да ли агенције за запошљавање имају важећу дозволу за рад и лиценцу.

Грађани који су приведени због нелегалног радног ангажмана у Словачкој су, како се наводи, на рад у ту земљу отишли преко словачке агенције.

Понављајући апел, Министарство указује да посредничке агенције морају да имају дозволе и лиценце за рад, које издаје тај ресор.

На тај начин, наводи се у апелу, држава ће имати увид, али и могућност да помогне својим грађанима.

Министарство је саопштило и да списак свих агенција са важећом дозволом за рад сваки грађанин може да види на сајту тог ресора.

Министар Зоран Ђорђевић истиче да конзулат Србије ради и да су у сталном контакту али понавља да се на рад у иностранство иде искључиво преко лиценцираних агенција. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво