Терапија за најугроженије пацијенте оболеле од спиналне мишићне атрофије

Најугроженији пацијенти оболели од ретке, генетске болести спиналне мишићне атрофије, ускоро ће добити терапију, најављују у Министарству здравља. На основу критеријума струке, одређено је који пацијенти ће бити приоритет за започињање лечења.

У току су преговори са произвођачем лека. Наиме, реч је о леку, који је тек у јуну регистрован у ЕУ, а који знатно помаже оболелима.

"Чули сте јуче и председника, који је дао налог да се то реши, и то ће у сваком случају бити решено. Оно што треба да се зна, ми смо већ од почетка септембра у преговорима са произвођачима, произвођачи су из Америке", рекао је Лончар.

Додао је да не преговара само држава, већ да на сваком састанку учествују представници удружења оболелих и наших стручњака, који се баве тиме.

Директор Универзитетске дечје клинике у Тиршовој проф. Др Зоран Радојичић каже да је као представник комисије координисао рад Института за мајку и дете, болнице у Тиршовој и КЦС којису разговарали са експертима.

"И ти критеријуми који су примењени у студији, објашњени су нашим стручњацима и договорено је да се поделе пацијенти у три групе", каже Радојичић. 

Међу онима који болују од спиналне мишићне атрофије је и двогодишњи син Оливере Јововић. До сада није направио ниједан корак.

"Ја се сада борим да он стане на ноге, али за непуне годину-две дана ја бих се борила за његов живот. Лек је нешто што је нама неопходно", каже Оливера Јововић из Удружења СМА Србија.

Лек је потребан и другим пацијентима, који бију битку са овом ретком, прогресивном болешћу.

"Сваке године се роди од петоро до десеторо деце који болују од СМА, а само њих двоје дочекају први рођендан", наводи Оливера.

Спинална мишићна атрофија слаби све мишиће, а утиче и на ходање, дисање, гутање. Овај скупи лек који помаже оболелелима, тек је у јуну одобрен у Европској унији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи