Пацијенти лакше до лекова, од новембра електронски рецепт

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће електронски рецепт у новембру профункционисати у Београду, а онда у целој Србији. То значи да ће пацијенти моћи да подижу своје лекове без одласка код изабраног лекара.

Према подацима Министарства здравља, чак трећина грађана не дође на заказан преглед код лекара. Због тога је у Клиничком центру Србије, где месечно имају скоро 80.000 термина за прегледе, почео да ради Контакт центар. Позивом на број 011/360 9999, радним данима од седам до 19 часова, пацијенти могу да добију све неопходне информације, да заказани преглед откажу, или да добију неки други термин за преглед.

Чекали смо да предамо захтеве за замену старе папирне књижице, па смо чекали у реду да добијемо нову електронску књижицу. Нервозе је било и код пацијената и код лекара када је почео да се уводи интегрисани информациони здравствени систем (ИЗИС). Није било довољно термина за прегледе, или су били попуњени брзо, али чини се да сада све полако долази на своје место.

Да имамо електронске картице и да ИЗИС функционише било је неопходно да би био уведен електронски рецепт. Последње припреме су при крају, а лакше до терапије најпре ће моћи пацијенти у Београду.

"Проћићемо обуку, тако да ћемо у многоме смањити посао оптерећеност административним послом и да се после коначно посветимо пацијнетима", наводи Др Весна Јањушевић, директорка ДЗ Стари град. 

Министар здравља Златибор Лончар наводи да ће електронски рецепт у новембру профункционисати у Београду, а онда у целој Србији.

"То тачно значи, да пацијнети неће више морати свако мало да иду код својих лекара и у домове здравља да би им се преписали рецепти, то је пре свега лакше за хроничне пацијенте, да ће преко тзв. електронског рецепта моћи да завршавају све, да подижу своје лекове без одласка код изабраног лекара", објашњава Лончар.

Пацијенти наводе да су задовољни овим начином заказивања.

"Оставили смо могућност да и они пацијнети који дођу са папирним упутом или који имају преглед без термина да их сами решимо, само више стрпљења у таквим ситуиацијама", наводи др Милика Ашанин, директор Клиничког центра.

У дечјој клиници у Тиршовој кажу да је ИЗИС показао да највише посла имају ортопеди, уролози, неурхирурзи, да иако се понекад чека мало дуже на преглед, да и лекара и термина има довољно, и да је за мање чекања неопоходна боља организација и синхронизација.

"Неопходна је срадања између установа код нас у примарном и у секундарном систему, да распоредимо посао, да пацијнети мање чекају", истиче проф. др Зоран Радојичић, директор Дечје клинике у Тиршовој.

Подсетимо и да се преглед код изабраног лекара, педијатра, гинеколога или стоматолога може заказати и позивом на број 011/362 0000, сваког радног дана од 8 до 20 часова, а да вам онда ваши лекари када одете у дом здравље даље заказују све прегледе у болницама или клиничким центрима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи