Одржана трибина "Међурелигијски дијалог као шанса"

Толерантно друштво са верским разликама није могуће изградити без дијалога и бољег упознавања различитих верских заједница, поручено је са трибине под називом "Свиђалиште, а не свађалиште - међурелигијски дијалог као шанса" коју су по други пут организовали Исламска заједница Србије и Фондација "Конрад Аденауер".

Модератор вечерашњег скупа, председник Врховног сабора исламске заједнице у Србији, муфтија Мухамед Јусуфспахић оценио је врло важним вођење оваквог дијалога што, према његовим речима, потврђују прилике и догађаји којима сведочимо у последње време у региону, Европи и свету.

"Много је неспоразума из којих се рађају сукоби, јер многи наше непознавање ствари користе као тачке и из којих се рађају сукоби који онда воде ка погрешним схватањима нечега што људи зову вером, а ја волим да то назовем богољубљем", навео је Јусуфспахић.

Муфтија је истакао да је заједнички живот и боготрагање платформа са које врло често заборављамо да полазимо и да су зато, како је рекао, међурелигијски дијалог и упознавање веома важни.

"Када бисмо ми предводници свих верских заједница прошетали сада чаршијом или када би то био масовнији скуп хоџа, рабина, православних и католичких свештеника, било би много мање убијања и много мање смрти, барем по верском основу", уверен је муфтија.

Главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел овакву трибину види као шансу за боље упознавање о томе шта нас спаја, а не само раздваја и истиче да је дошло време да се после две хиљаде година "упознајемо на један бољи начин".

"Треба да разговарамо о томе шта нас спаја, а све религије у региону се суочавају са сличним проблемима као што је велика секуларизација друштва и одсуство моћи које је некада религију стављало у позицију имања политичке моћи што је много боље за дијалог", рекао је рабин Асиел.

Српску православну цркву на трибини је представљао протојереј и професор Теолошког факултета Владимир Вукашиновић који је нагласио да треба сагледати какви су резултати дијалога који се, како је рекао, већ неколико деценија воде на сличним трибинама попут вечерашње.

"Резултата има, али су мали зато што је дијалог по мом мишљењу није постављен на исправан начин, то је тзв. концепт заједничког именитеља према којем говоримо само о ономе што оно нас спаја, а игноришемо и ћутимо о нашим разликама", рекао је Вукашиновић.

Он је додао да "ћорсокаком" сматра и инсистирање на разликама и потенцирању само оног што нас спаја јер да такви приступи, како је рекао, неминовно доводе до зида.

"Мислим да смо ми дошли до зида и да треба да промислимо који је прави начин дијалога. Можда ова трибина није место право место, али можемо да искористимо прилику да то изговоримо и покренемо другу врсту дијалога", навео је професор.

Трибини је присуствовао и муфтија србијански Абдулах Нуман, представници Фондације "Конрад Аденауер", ученици и студентi из Новог Пазара и студенти богословије из Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво