Како изабрати школу страног језика?

За школовање, напредак и усавршавање у каријери често је неопходно знање страног језика. Могућности за учење су велике, ипак, како изабрати програм и школу језика – није увек лако. Управо је то била једна од тема дводневне конференције АДРИЕС у Сплиту, која је окупила професоре страних језика из европских држава.

Велики број деце у одељењу, различити нивои знања језика и мали број часова – само су неке од тешкоћа у настави страног језика у основним и средњим школама.  

Александар Урошевић, власник приватне школе језика, каже да се најчешће тестира граматика, а не тестирају се језичке вештине које су потребне за реалан живот. 

"Граматика је само средство, а не циљ и то је највећи проблем", сматра Урошевић.

Да би се што пре језик научио, посегне се за приватним часовима. Одабрати добру школу, није увек лако. Професори саветују: нарочито будите опрезни пред рекламама који обећавају велик и брз успех.

"Поједини обећавају да ћете за 20 дана доћи од А1 до Б2, што је немогуће", рекла је Марија Пејатовић из Удружења школа страних језика у Србији.

"То су обмане и то је нешто што би требало на организован начин пријављивати. Не треба се поуздати у изглед ентеријера кад уђете у школу која је одлично дизајнирана, то имају и кафићи. Морате знати шта се догађа у учионици", каже Берислав Божиновић из Заједнице страних језика у Хрватској.

Управо због тога, у Хрватској је и за школе страних језика уведен систем акредитације. Нама тај посао тек предстоји.

"За нас је највећи проблем што не постоји неки регистар школа, свако може да отвори школу, и неко ко нема везе са образовањем", истиче Пејатовићева.

А управо је професор, и у дигиталној ери, кључни елемент.

"Модерне технологије отварају многе могућности, али је ипак професор тај који на најбољи начин учи студенте да правилно говоре, он је ипак незамењив", каже Џонатан Дајас, директор IHLS-а.

Када је реч о енглеском језику, ко жели међународни сертификат – одлучи се и за кембрички испит.

"Са тим испитом, свако ће одлично знати које су ваше компетенције. Имамо све више кандидата из Србије и врло су успешни", каже Сара Елис са Универзитета у Кембриџу.

Конференција АДРИЕС била је прва таквог типа у региону. Размењена су искуства и дефинисани проблеми, до следећег сусрета када ће се анализирати у међувремену учињено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво