Ко плете златиборску ограду од прошћа

Драгољуб Миливојевић из Каменице крај Ужица, четврта је генерација Миливојевића који се бави плетењем старинске ограде од прошћа, каквом се од давнина ограђивала свака сеоска авлија. Један је од последњих мајстора у златиборском крају.

На прагу зиме, завршно, како кажу, "претресање" ограде на имању Миливојевића. Највише 10 метара се за дан заврши, кажу мајстори, јер треба снаге побити коље, најпре упарено, како би се лакше поплетало. 

"Поплет није лак, имамо први поплет, који је мало тањи и он држи коље. Други поплет, то је дебљи прут који сваки пар завлачи и преко да не може увис да се подигне. И то је тако тврдо да не може да се расплете", објаснио је Драгољуб Миливојевић поступак плетења ограде.

Ограду је најбоље правити у пролеће, коље се спреми преко зиме, а тек исечено пруће се тада најлакше савија. 

Драгољуб Миливојевић каже да је најбоље храстово, зрело дрво и багремово, јер оно најдуже траје, најмање труне, а за пруће је добро смреково, клека пруће. Он каже да највише користе врбово дрво. 

"Врбе су се садиле да бисмо имали пруће за ограду. У моје време коље се цепало и тесало а сада се струже", каже Момир Миливојевић.

Најстарија и најјефтинија ограда, у време Милоша Обреновића, сачувала је Србију од куге. 

Етнолог Боса Росић каже да је Милош наредио кулук, да се прави од Увца до Мокре Горе, да се прави висока ограда три метра од прошћа, да не би пролазили они који су заражени кугом. 

Драгољуб каже да је то најбоља и надуготрајнија ограда која је тврђа од жице.

И после дужег затишја, прошће се опет тражи, кажу Миливојевићи, чији поплетаји могу да се препознају од Музеја Старо Село у Сирогојну, до ограђених викендица и ресторана у златиборском крају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи