МУП одлучан на сузбијању трговине људима

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је у Краљеву да је то министарство, у сарадњи са другим државним институцијама, одлучно да се у потпуности супротстави трговини људима и да интензивно ради на сузбијању ове врсте криминалитета.

Поповић Ивковић је на конференцији, поводом обележавања Међународног дана борбе против трговине људима, истакла да је Србија усвојила Стратегију превенције и сузбијања трговине људима за период од 2017. до 2022. године, која подразумева и заштиту жртава, пре свега деце и жена.

"Одлучни смо да се снажно и свеобухватно обрачунамо са криминалним групама и појединцима који врбују младе људе, пре свега децу, али и сексуално и радно експлоатишу друге грађане", истакла је Поповић Ивковић, саопштено је из МУП-а.

Државнa секретаркa је указала да је Министарство унутрашњих послова проблем трговине људима препознало као једну од важних тема за едукацију деце у раном узрасту и важност да препознају шта је превара, радна експлоатација и како да се од тих опасности заштите. 

Она је навела да од почетка ове школске године, у оквиру предмета

"Основи безбедности деце", који је уведен у школе на инцијативу Министарства унутрашњих послова, полицијски службеници држе предавања ученицима четвртог и шестог разреда о безбедносним изазовима са којима се могу суочити, међу којима је и трговина људима.

"Нама су деца најважнија и наш примарни задатак је да осигурамо њихову безбедност и да их на време едукујемо и научимо како да се заштите, јер је то најважније у раном узрасту", истакла је Поповић Ивковић.

Она је навела да, према подацима Министарства унутрашњих послова, у Србији последњих година доминира унутрашња трговина људима, које експлоатишу наши држављани, а да смо у мањој мери земља порекла жртава трговине људима и земља транзита. Такође, како је додала, у односу на претходне године бележимо пад радне експлоатације.

Државна секретарка је навела да је забележен и благи пад броја жртава трговине људима, са 55 колико је идентификовано у 2016. години, на 27 колико је евидентирано ове године. 

Поповић Ивковић је истакла да се против трговине људима морамо борити снажније и уједињени, не само припадници Министарства унутрашњих послова, већ и све друге државне институције и представници цивилног сектора.

"Данас смо у Краљеву како би пружили подршку локалном координационом тиму у овом граду, који је један од 17 тимова у Србији који се бави проблематиком трговине људима, развијањем свести, превенцијом и заштитом жртава. Припадници МУП-а ће, у сарадњи са другим државним институцијама, наставити снажну борбу на сузбијању трговине лудима", рекла је Поповић Ивковић.

Током посете Краљеву, Поповић Ивковић посетила је и Полицијску управу у овом граду и разговарала са начелником и другим полицијским старешинама.

Начелник ПУ Краљево Жељко Рајковић пренео је државној секретарки да је стање безбедности на територији ове управе добро и да је у овој години, у односу на исти период претходне, регистрован мањи број кривичних дела, као и да су сва најтежа кривична дела расветљена.

Полицијска управа у Краљеву је од почетка године запленила 40 одсто више опојне дроге, у односу на исти период 2016. године, а у сарадњи са пореском полицијом и другим полицијским управама, ове године заплењено је и око 1.500.000 паклица цигарета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво