Графити мржње на кући у Зрењанину

На огради и делу зида домаћинства Миодрага Делића у Зрењанину, за сада непознати починиоци исписали су националистичке графите увредљиве садржине усмерене против мађарске националности.

Градска управа Зрењанина најоштрије осуђује графите мржње који су се појавили у овом банатском граду и понудила је њихово бесплатно уклањање, јавља дописник РТС-а.

Графити су осванули у улици Др Емила Гаврила, на огради и делу зида домаћинства Миодрага Делића (53). Власник је Србин ожењен Мађарицом Маријом и отац је двоје деце.

После овога се, каже, не осећа безбедно.

"Ово је стари део града, близу центра, сви се у овим улицама добро међусобно као комшије знамо и помажемо. Нико није ништа видео, све се одиграло ноћу, јер фарба је ујутру, када смо приметили ове графите, била сува. Не знам ко би то могао и зашто да уради, нисам ни са ким у сукобу и имам поверења да ће наша полиција брзо открити ко је починилац", рекао је Делић.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић најоштрије је осудио исписивање графита мржње, а који су уперени против припадника мађарске националне мањине.

"Најоштрије осуђујем овај инцидент и тражим да се случај истражи, а починиоци санкционишу како је то законом предвиђено. У Зрењанину живе припадници више од 20 нација и можемо свим срединама бити пример толеранције и међусобног поштовања. Зрењанин је град у коме се различитости поштују и где места за дискриминацију и овакве, и сличне, поруке мржње нема", поручио је Јањић.

У Зрењанину сложно вековима живи 25 нација и полиција интензивно ради на расветљавању овог несвакидашњег шовинистичког чина, који су осудили и Покрајинска влада и Покрајинска скупштина.

Покрајинска влада је затражила од Полицијске управе у Зрењанину да предузме мере из своје надлежности на откривању починилаца, истичући да се "највеће вредности Војводине и њен најснажнији карактер огледају у заједничком животу и толеранцији", те да никоме неће бити дозвољено да те вредности урушава.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво