Нишка спомен-соба за жртве ратова

Зграда Команде Копнене војске Србије, на Тргу краља Александра у Нишу, ускоро ће бити отворена за посетиоце јер се део просторија претвара у својеврстан музеј у коме се, сликом и речју, прати историја српске војске кроз векове. У једном делу је посебна спомен-соба, јединствена код нас, подигнута у знак сећања на жртве свих ратова на нашим просторима.

Капетан Ђорђе Димић, протонамесник у војсци, недељом и у време празника, у делу спомен-собе за колеге војнике и официре служи литургију, а за погинуле држи помен.

"Свако ко дође у ову спомен-собу треба да осети да ови људи, чија су имена записана, нису заборављени већ да има некога ко их памти, ко се о њима брине и ко се за њих моли", каже капетан Димић.

У овој спомен-соби у Нишу исписана су имена 16.185 војника, полицајаца и цивила страдалих у свим ратовима, од српско-турских до НАТО агресије, укључујући и Копнену зону безбедности.

Ту су и страдали војници ЈНА из свих република бивше СФРЈ, затим припадници Треће армије Војске Југославије, међу којима су и погинули на Кошарама и Паштрику.

Исписано је и име Владимира Радоичића погинулог 30. септембра 1998. на Кошарама. "Мени ће остати вечита туга за мојим дететом, али када погледам ово и шта је све урађено за њих, помешани су ми понос и туга", каже Владимирова мајка Лозанка Радоичић.

Међу именима погинулих су и руски, француски, грчки и британски војници, као и цивили јеврејског порекла. На зидовима имена, а на плафону, симболично изнад посетилаца ове својеврсне поставке, су и фотографије страдалих.

"Било нам је потребно годину и по дана да прикупимо и обрадимо све податке. Посебно нам је било тешко када смо радили са именима и подацима људи који су нам били лични пријатељи", рекао је пуковник у пензији Ранко Младеновић.

Командант Копнене војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић каже да та спомен-соба, рађена по узору на Врањску спомен-собу, показује да је српски војник увек био спреман да живи и гине за вековна огњишта.

Отргнута од заборава, имена страдалих у свим ратовима на нашим просторима остају у Нишу, на једном месту, трајно забележена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво