Триван: Мериленд расположен да инвестира у Србију

Делагацији савезне државе Мериленд из САД данас су у Новом Саду представљени пројекти о заштити животне средине у том граду, а презентацији су присуствовали министри у влади Горан Триван и Бранко Ружић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Министар заштите животне средине Горан Триван је поручио да је држава Мериленд расположена да инвестира у Србију, те да њихов долазак "у саставу неуобичајеном за ову прилику", то и потврђује.

Триван је у изјави за Танјуг рекао да је та америчка држава по броју становника и површини сличана Србији, али да се од Србије разликује по далеко већим искуствима када је заштита животне средине у питању.

"Мериленд је једна од најразвијенијих, ако не и најразвијенија, држава у САД-у по питању животне средине. Добро и дуго раде тај посао, располажу технологијом и рачунамо на то да имају новца за улагање", нагласио је министар.

Према његовим речима, Министарство на чијем је он челу када је основано, пре нешто више од три месеца, дефинисало приоритете у заштити животне средине.

"Србија има много приоритета и мора много новца да уложи у прераду отпадних вода, управљање комуналним отпадом, ремедијацију земљишта и заштиту природе и то је посао који нас чека у наредних 25 година, а коштаће Србију око 15 милијарди евра", прецизирао је Триван.

Како је истакао, почетак валоризације тих приоритета почиње са делегацијом Мериленда, те њихов долазак у Војводину није случајан, јер Војводина и Нови Сад имају већ неколико организованих пројеката на папиру.

"Без разрађених пројеката нема пара", закључио је Триван и додао да се за следећу годину морају буџетирати средства за израду пројеката јер ће, тврди, тако доћи инвеститори и новац.

Најавио је сарадњу са Грчком, чији се долазак делегације очекује, каже Триван, до краја године.

Државни секретар Мериленда Џон Вобенсмит је потврдио да је делегација на чијем је он челу дошла у великом броју - три државна секретара, група експерата и представника компанија из Мериленда и других земаља, као и представници непрофитних организација.

"Јуче смо се сусрели са премијером Аном Брнабић и министром за спољне послове Ивицом Дачићем са којима смо имали занимљиву дискусију како ће ваша држава и градови решавати питања из области заштите животне средине", истакао је Вобенсмит.

Како је казао, важно је да су се премијер и министар изразили да ће пружити подршку својим радом и да ћемо моћи да успоставимо сарадњу и додао да је данашњи разговор са председником Покрајинске владе, такође, био је делотворан у том смислу.

Како је нагласио, Мериленд доста ради на раном образовању деце о заштити зивотне средине увођењем посебних програма у школство, те указао да су вољни да то своје искуство поделе са колегама из Србије.

Градоначелник Вучевић је изразио задовољство што је Нови Сад домаћин тако високој делегацији коју предводи државни секретар Мериленда Вобенсмит.

Према његовим речима, тој политичко-привредној делегацији САД-а презентовани су пројекти за које су сматрали да ће заинтересовати америчку делегацију и успоставити конкретну сарадњу између Србије и САД.

"Акценат је стављен на питање регионалне депоније, питање центра пречистача отпадних вода, то су све оне теме које су гости припремног састанка кандидовали као теме које их интересују", изјавио је градоначелник.

Делегација Мериленда боравиће у званичној посети Србије до 20. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи