Гашић: БИА се успешно борила против свих безбедносних претњи

Директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић рекао је да се борба, која се у свету води за доминацију и ресурсе, прелама и на нашем простору, а да се БИА успешно борила против свих безбедносних претњи.

Братислав Гашић је, на обележавању Дана Безбедносно-информативне агенције, као највеће претње издвојио тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал.

"Светски поредак који је готово дотакао униполарност, поново тражи равнотежу између Истока и Запада. Рађају се нови центри моћи. Борба која се води за доминацију и ресурсе, прелама се и на нашем простору, који је кроз историју увек био турбулентан. До сада смо се, као служба, успешно борили против свих безбедносних претњи, од којих бих овом приликом издвојио оне највеће – тероризам, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам, прикривено деловање страног фактора и организовани криминал", објаснио је Гашић.

Подсетио је да је цео један век и једно пунолетство од како је 17. октобра 1899. године у Министарству унутрашњих дела Краљевине Србије формирано Одељење за поверљиве полицијске послове.

Од тада до данас, како је истакао Гашић, много тога се променило и много тога смо преживели, и као народ, и као држава, и као Служба која је увек делила и делиће судбину свога народа.

"Наша одговорност окренута је како нашим прецима, тако и према нашим потомцима. Али пођимо од одговорности коју имамо данас. Јачање терористичких структура, насталих као ехо вођења хибридних ратова, превасходно узрокованих економском колапсом читавих региона и верском нетрпељивошћу, све више прети да непосредно угрози мир и безбедност наших грађана", указао је Гашић.

Рекао је да је развој информационих технологија допринео да радикалне идеологије лакше пронађу свој пут до мрачних умова појединаца који су, без кајања спремни, да из својих поремећених разлога изазову страшне последице, а све то користећи се средствима намењеним за свакодневну употребу, што наш посао чини још захтевнијим и тежим.

"Успели смо да обезбедимо нашим грађанима сигурност и омогућили да мирно посећују јавна места и велика окупљања, што много веће и богатије службе од наше, широм Европе и света, нажалост, не успевају", додао је Гашић.

Указао је да је током протеклих месеци у Србији било низ високоризичних скупова који су прошли у апсолутном реду без и једног инцидента, што је управо заслуга целог безбедносног сектора Републике Србије.

"Борба против екстремизма и тероризма најбоље резултате даје управо кроз превенцију, али и кроз интензивну сарадњу и координацију унутар снага безбедности наше државе. Радује ме што могу да истакнем да је сарадња са Министарством унутрашњих послова и Министарством одбране сваким даном све боља и овом приликом желим да им се најискреније захвалим на подршци у тој борби и раду на очувању безбедности наше домовине", навео је Гашић.

Нагласио је да успешност ове борбе доприноси сарадња са страним партнерским службама у оквиру које смо изградили стабилну позицију поузданог партнера у питањима од заједничког интереса.

"У будућности више пажње морамо посветити појавама и процесима који тек након дужег деловања постају неодбрањиво угрожавајући, односно како их модерно промишљање безбедности назива - хибридним претњама. Свакако морамо се још више ангажовати на заштити наше економске безбедности, кроз прикупљање релевантних информација и борбу против корупције и криминалног деловања које угрожава економске основе нашег друштва", најавио је Гашић.

Истакао је да ће измене и допуне закона које ће усвојити Скупштина Србије, као и планирана измена унутрашње организације, омогућити БИА, да се другачије организује, да се убрза проток информација кроз Агенцију, а тиме и извештавање највишег државног руководства о појавама и догађајима важним за безбедност и развој нашег друштва и државе, како би достигли најзахтевнији савремени стандард – извештавање у реалном времену.

"То се од нас очекује – и ми смо спремни да тај задатак успешно испунимо", поручио је директор БИА.

Рекао је да од припадника БИА у у наредном периоду очекује још већу посвећеност послу, гвоздену дисциплину и видан допринос сваког од нас, који ће збирно подићи резултат рада Агенције у целини, а тиме и ниво безбедности Србије и свих њених грађана.

"Не можемо бирати околности у којима живимо, али можемо утицати на њих. Зато наше послове увек обављамо у складу са Уставом и законом, професионално за добробит наше лепе Србије. Овом приликом желим и да се посебно захвалим председнику Србије Александру Вучићу, на несебичној подршци Агенцији, јер је својим односом према Служби дао огроман подстицај њеном успешном раду и њеном јачању", поручио је Гашић.

Председник је, према његовим речима, препознајући важност рада Агенције дао свој допринос у проналажењу модуса да се, у условима фискалне консолидације, припадницима Безбедносно-информативне агенције повећају плате, да се побољшају услови рада, да се повећа број укупно запослених у служби, те да се повећа буџет Агенције, а што ће несумњиво подићи рад агенције на још виши ниво.

Пријему поводом обележавања Дана БИА присуствовали су председница Скупштине Србије Маја Гојковић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министри Александар Вулин, Бранислав Недимовић, Вања Удовичић, Нела Кубуровић, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и и друге званице из политичког, друштвеног и културног живота Србије.

БИА је данас, у свом седишту, уз присуство високих гостију, обележила 118. Дан безбедности и 15. годишњицу Безбедносно-информативне агенције.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор БИА Братислав Гашић положили су венце на меморијални зид посвећен страдалим припадницима БИА.

"Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност"

Изасланик председника Републике Србије на прослави Дана БИА, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, истакао је да више нема сумње да Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност државе и њених грађана.

Стефановић је, на свечаности у седишту БИА, указао да се изазови, као и свет мењају, тако да се мењају и врсте криминала, јер данас живимо у интернет ери.

Према његовим речима, криминалци улажу више новца у нове методе и технику, па му је, како је рекао, веома драго што директор БИА Братислав Гашић жели да улаже више у опремање и модернизацију Агенције.

"Желим да знате да увек у свом раду можете да се ослоните на своју браћу у МУП-у, заједно са Војском и Министарством одбране. Сарадња функционише добро и складно и приближавамо се моменту када се одговор на изазове даје у реалном времену, па без сумње можемо да кажемо да Србија може да одговори на сваку претњу", рекао је Стефановић.

Навео је да су безбедносне службе спремне да штите земљу.

Указао је да се често не процењују правилно тежак посао људи у безбедносном сектору.

"Као неко ко систем посматра са чела МУП-а, знам колико људи који раде овај посао морају да се одричу, трпе њихове породице, само да би сваки грађанин могао да се осећа слободно и безбедно", подвукао је министар.

Истакао је да, када се прође ходником седишта БИА и погледају имена људи којих данас више нема, а били су део безбедносног система, који су положили највредније што имају – живот, да би ми били мирни и водили нормале животе, знамо колики дуг имамо и колико морамо више енергије да уложимо да будемо достојни тој њиховој жртви.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво