"Вишеструка важност примене студентске праксе"

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић учествовали су на Округлом столу на тему креирања Националног модела студентске праксе и том приликом истакли су важност студентских и средњошколских пракси у сфери примене знања и бржег проналаска радних места након стицања квалификација.

Шарчевић и Вучевић су се посебно осврнули на важност што боље примене дуалног образовања.

Округли сто на тему "Мој град–мој избор–моја карјиера" одржан је у Новом Саду у организацији Сталне конференције градова и општина.

Први човек Новог Сада је том приликом истакао да ја практична примена знања коју студенти из наше земље треба да примене битна јер знање стечено у факултетским кабинетима и амфитеатрима није довољно само по себи, те да се знање мора применити, а у супротном, студенти ће бити ускраћени за један битан део знања, као и да је интерес целог друштва да они што припремљенији и конкуретнији стигну на тржиште рада.

Подсетио је да Нови Сад од 2013. године има протокол према којем стуеденти завршних година Универзитета у Новом Саду имају прилику да одраде стручну праксу у градској управи и градским јавним предузећима.

Нови Сад је, оценио је, успео да потпише споразум о сарадњи и са приватним универзитетима и додао да такав пример могу да следе и остале локалне самоуправе у Србији.

Министар Шарчевић је казао да је данашњи Округли сто веома битан због послодаваца и студената јер ће управо послодавци рећи чега то треба тржишту и шта је боље финансирати. 

Послодавци ће имати прилику да кажу своје мишљење о раду дотичних младих људи кад се запосле, и то ће бити још један начин мерења квалитета кроз ранг листе.

Та листа ће бити објављивана на порталу Министарства просвете и онај који жели нешто да упише видеће да ли је то добро, да ли га чека посао одмах или мора да чека на бироу, казао је Шарчевић на конференцији за медије. 

Он је истакао да се такав систем мора утемељити, те да је жеља његовог министарства да Стална конференција градова и општина, послодавци, коморе и људи из образовања, заједнички раде, а ресорно министарство је оценио као лепак на тржишту који треба да повеже све институције.

Министар је најавио да ће до краја месеца пред посланицима у Народној Скупштини бити и Закон о дуалном образовању, који преферира улогу средњошколског нивоа.

"Можете кроз рад положити струковну матуру, стећи компетенције, ићи на универзитет, чак са предношћу, а не само форсирати јефтине послове, како се често погрешно тумачи дуално образовање", казао је Шарчевић.

Додао је да један столар, на пример, неће више бити само столар, већ моделар, тапетар и декоратер, те да толики број звања усложава процес и даје бољу почетну позицију свакоме за проналазак ангажмана.

Шарчевић је раније данас обишао Сремску Каменицу, где је отворен Међународни универзитетски кампус Универзитета "Едуконс", у склопу којег су спортска сала и студентски дом.

Он је том приликом истакао да је било пријатно видети колико улагање у приватно образовање достиже квалитет који је пристутан на другим факултетима. 

Иначе, Национални модел сарадње Центара за развој каријере, привреде и локалне самуоправе има за циљ да умрежи високошколске установе, институције локалне самоуправе, привредне субјекте, Сталну конференцију градова и општина и Привредну комору Србије, како би се, кроз реализацију студентске праксе, омогућио развој предузетничког образовања у оквиру система високошколских установа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво