Од почетка године 70 људи добило шансу за нови живот

Према подацима Министарства здравља од почетка године у Србији је урађено 70 трансплантација од 31 донора – 48 бубрега, 17 јетри и пет трансплантација срца, речено је поводом обележавања Европског дана донора. Министар здравља Златибор Лончар посебно је захвалио РТС-у и новинарки Ани Стаменковић за покретање кампање "Продужи живот".

Током целе прошле године било је 14 донора – 22 трансплантације бубрега, осам јетри и шест срца.

Министар здравља Златибор Лончар каже да трансплантирани пацијенти најбоље знају какав је осећај када је нарушено здравље и живот угрожен, а и када су добили нову шансу за живот захваљујући трансплантацији.

"Молим вас да објасните људима у вашем окружењу шта су праве вредности, да чувају здравље, јер када се оно изгуби онда је касно", рекао је министар обраћајући се представницима Удружења трансплантираних пацијената "Заједно за нови живот" у Ургентном центру.

Посебно је захвалио РТС-у и новинарки Ани Стаменковић за покретање кампање "Продужи живот" 2008. године , која је касније прерасла у националну кампању.

Представник удружења трансплантираних пацијената "Заједно за нови живот" Марко Родић каже да му је пре годину дана трансплантирана јетра и да је захваљујући сагласности породице донора добио шансу за нови, квалитетнији, бољи живот.

Нагласио је да је циљ удружења промовисање значаја трансплантације органа и да сагласност родбине може спасити више живота.

Јелени Голубовић, 6. јануара ове године, трансплантирана је јетра и она се посебно захвалила породици донора који су дали сагласност и на тај начин осим њеног спасили још неколико живота.

"Апеловала бих на грађане да потпишу донорску картицу и да о томе разговарају са члановима своје породице. Сагласност породице на донорство спасила је мој живот", нагласила је Голубовићева.

Игор Јанковић шансу за нови живот добио је пре четири године када му је трансплантирано срце. Каже да је контакту са мајком донора.

"Она је поносна и срећна што срце њеног детета куца у мени", нагласио је Јанковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво