Акро-група "Стрижи" слетела у Београд

Aвио-акробатски тим ваздухопловства Русије "Стрижи" стигао је у Београд, где ће у петак учествовати на прослави поводом обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату. Вођа акрогрупе "Стрижи" потпуковник Сергеј Осјајкин каже за РТС да ће програм бити занимљив и потпуно другачији.

Акро-група "Стрижи" слетела у Београд Акро-група "Стрижи" слетела у Београд

"Стрижи" је авио-акробатски тим ваздухопловства Русије и формиран је 6. маја 1991. године у саставу 234. Гардијског ваздухопловног Проскуровског пука.

Та група је састављена од најбољих пилота који лете на авионима "миг 29", а смештена је у ваздухопловној бази Кубинка, 60 километара од Москве.

Са два авиона више него 2014. године, београдска публика видеће низ атрактивних фигура и формација, петљи и престројавања, најављују руски пилоти. При извођењу акробатских фигура интервал између авиона у формацији је један метар, а растојање свега три метра.

Вођа акро-групе "Стрижи" потпуковник Сергеј Осјајкин каже да су додати неки елементи које је могуће извести само у борбеним летелицама.

"То су окрети уз коришћење форсажа који се не могу извести на школским авионима. Посебне косе петље, фигуре с престројавањем при дизању летелица. Мислим да ће бити занимљиво, а програм потпуно другачији", наводи Осјајкин.

Од оснивања 1991, изводили су акробације и са другим акро-групама, пре свега са "Руским витезовима".

"Имамо програм који на девет авиона изводимо заједно с 'Руским витезовима'. Надам се да ће доћи тренутак кад ће и Србија имати такву своју акробатску летачку групу. Са огромним задовољством бисмо летели заједно с нашим српским пријатељима. Мислим да ће тако и бити, заиста се надам томе", истиче Осјајкин.

Акро-група "Стрижи" наступиће у петак на Аеродрому Батајница после приказа авијације Војске Србије на свечаности која ће бити уприличена поводом Дана ослобођења Београда уз присуство државног и војног врха.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво