Поповић: Србија може да постане "силицијумска долина" Балкана

Статистика показује да је већ данас Србија средиште Балкана по питању дигиталних талената, а ради се на томе да се унапреди постојеће стање јер Србија може да постане "силиконска долина" Балкана у годинама које су пред нама, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

На форуму "Отворене иновације 2017" у Москви, како је саопштено, Поповић је истакао да Влада Србије различитим мерама стимулише развој иновација а да је почетак тога било именовање министра одговорног за тај ресор, по узору на многе државе у свету.

"У развоју нашег иновационог и стартап екосистема у великој мери се ослањамо на искуства земаља које су глобални лидери у иновацијама, као што су Швајцарска, Финска и Израел", рекао је Поповић током учешћа у панел дискусији "Дигитални министри".

Промовисање иновација и иновационог предузетништва су неке од ствари на којима Влада Србије ради, истакао је Поповић, који је прецизирао да то подразумева унапређење законодавног оквира, повољно опорезивање и олакшано финансирање стартапова.

Он је оценио да се Србија убрзано креће ка изградњи сопственог модела Индустрија 4.0, "како би кроз оквир дигиталне иновације модернизовала своју индустрију и учинила је глобално конкурентном".

Намера је, каже Поповић, да Србија кроз иновације базиране на дигитализацији производних процеса, односно кроз примену роботике, мехатронике, флексибилне и интелигентне производне аутоматизације пронађе економске нише у којима ће бити боља од других и тако валоризовати велики креативни потенцијал који поседује.

Он је истакао и да Србија има јединствену перспективу између Русије, Европе и Кине.

"Повезани смо и са западом и са истоком. Блиски смо са ЕУ и тај однос може да нам помогне у финансирању и успостављању високотехнолошке сарадње. Али, ми смо такође веома близу Русије", каже он и додаје да треба укључити Русију у развој српске економије засноване на иновацијама и као учесника на тржишту и као саветнике за многа питања.

"Кина је идентификовала Србију као стратешког партнера" 

Он је подсетио да је Кина почела да инвестира у Србији и да јој помаже да унапреди иновациону и технолошку инфраструктуру. 

"Кина је идентификовала Србију као стратешког партнера због нашег талента и нашег приступа Европи. Већ следеће године у Србији ће започети изградња највећег и најсавременијег индустријског парка у Југоисточној Европи, по узору на индустријски парк у граду Суџоу на југу Кине", рекао је ресорни министар подсећајући да је то пројекат иза којег заједнички стоје председници Србије и Кине, Александар Вучић и Си Ђипинг.

Поред Поповића, на панелу "Дигитални министри", у оквиру форума "Отворене иновације 2017", учествовали су министар веза и масовних комуникација Русије Николај Никифоров, директор сингапурске владине агенције за дигитализацију Жаклин По, бивши директор за информационе технологије Европске комисије, Деклан Дизи...

Очекује се да ће ове године иновациони форум "Отворене иновације 2017" у технопарку Сколково у Москви окупити 18.000 учесника и 800 говорника на близу 180 догађаја и панела.

На форуму, ове године, учествује и премијер Русије Дмитриј Медведев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво