Усвојен закон – за службенике обука на Националној академији

Сви службеници, на републичком и на локалном нивоу, пролазиће кроз обуке на Националној академији за јавну управу, утврђено је законом који је усвојила Скупштина Србије.

У Влади очекују да ће Академија почети да ради средином идуће године, као и да ће у потпуности трансформисати јавну управу и обезбедити ефикасније, љубазније и боље упућене службенике.

По Закону о Националној академији за јавну управу службеници ће, кроз опште и посебне програме обука, стицати нова знања, вештине и способности усмерене на подизање нивоа компетенција неопходних за квалитетно обављање послова.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић рекао је током расправе у парламенту да службеник мора, пре свега, да правилно примени закон једнако у свим једнаким ситуацијама, како би грађани Србије, ма где год живе, били у равноправном положају, што се сада не дешава због, како каже, различитих процедура које постоје у општинама.

Истиче да службеник мора да обавља посао савесно и да ради у најбољем интересу свих грађана, да поштује правила и служи за пример другима, а да је на Влади Србије да обезбеди уређен систем који ће бити правичан и који неће демотивисати службенике, као и да уведе могућност за напредовање и награђивање.

Академија ће бити отворена и за грађане који не раде у управи, а желе да науче више о раду јавне управе и боље контролишу њен рад, као и да препознају неке активности.

Ружић је рекао и да је неопходно крупније интервенисање и даљи подстицај деполитизацији и професионализацији система управљања људским ресурсима у јавној управи који, поред стручног усавршавања, обухвата и планирање, избор кадрова, њихово праћења и оцењивања, награђивање и напредовање.

Надзор над радом Националне академије за јавну управу спроводиће Министарство државне управе и локалне самоуправе, а на њеном челу биће директор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се