"Мама Ванг" – добротворка која је одлучила да помаже Србији

Кинески привредници и њихове компаније већ су укључени у важне пројекте у Србији. Ипак, Линда Вонг, на свом пословном путу кроз нашу земљу, реализовала је један хуманитарни пројекат, и планира их још.

У својој земљи Линда Вонг се више од 20 година бави се предузетништвом и хуманитарним радом.

Донирали сте 340.000 евра за изградњу вртића у Ужицу. Зашто Србија и како сте изабрали Ужице?

Кинези гаје посебна осећања према Србији и бившој Југославији, као мали смо гледали неке филмове који су оставили дубок утисак на нас, отуда прве идеје да посетимо ову земљу. Ужице има посебно место у култури ове земље. Када сам стигла у Ужице са делегацијом кинеских предузетника, приликом обиласка града смо видели један вртић који је годинама стајао незавршен и ја сам питала зашто је тако и колико средстава недостаје да би се вртић завршио – одговорили су ми 340.000 евра. И одлучила сам се на тај корак.

Дошли сте у Ужице са делегацијом од двадесет троје предузетника заинтересованих за улагање у централној и источној Европи. Шта је резултат те посете?

Хтела сам да привреднике упознам са привредом тог града и дела Србије где бисмо ми могли да дамо допринос привредном и друштвеном развоју тог региона. За ових неколико дана обилазећи туристичке атракције, места која су бомбардована, посетили смо крајеве који се баве воћарством и повртарством што би могло да буде темељ будуће сарадње.

Промовишете модел сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе. Да ли је Србија искористила све што је могла из те сарадње?

Кина пролази кроз убрзан развој, Србија је у тој фази, покренуте су реформе. Кључан догађај је био долазак председника Сија у Србију. После свих у свету, то што смо доживели у Србији, нисмо ни на једном другом месту. Уведен је безвизни режим између наших земаља. Ипак смо се питали да ли ће бити препрека приликом доласка, али сви су нас дочекали с осмехом, брзо смо прошли царинску контролу.

Сматрам да Србија гаји поштовање према том моделу сарадње, извукла је најбоље у односу на друге, много је кинеских предузећа ушло на српско тржиште за кратко време, једна од најуспешнијих прича је "Хестил" и железара Смедерево. Имате телекомуникационе куће "Хуавеј" и "ЗТЕ" које су стабилне и одлично раде на српском тржишту што је мени омогућило да овде користим кинеске апликације, које нисам могла у Сарајеву.

Једном сте рекли да је најтежи део вашег посла то како су ваши пријатељи реаговали на ваше филантропске напоре. Да ли се то сада променило?

Ја сам 20 година у водама образовања, поготово деце и младих, што је темељ друштвеног развоја, зато ме привукла идеја да моја донација буде на пољу образовања. Има једна анегдота, било је ту једно паметно дете и одједном ме прозвало "мама Ванг", што је сада званично име вртића. Ванг значи нада, ја се надам да ћемо улагањем у младе, створити најбољи мост сарадње између наше две државе. Имамо идеју да размењујемо ученике и учитеље, да проведу неко време у Пекингу, да кинески просветни радници и деца проведу неко време у Србији, упознајући боље ову земљу и културу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво