Злоупотребом антибиотика и лакше повреде могу постати смртоносне

Амерички и британски лекари су последњих неколико дана поново и веома гласно упозорили на опасности од неконтролисане употребе антибиотика. Последице би могле да буду враћање медицине један век уназад у време када су инфекције којем данас сматрамо безначајним, биле смртоносне. Операције које сматрамо рутинским могле би да постану високо ризичне.

Грло је њено оруђе за рад, а због честих проблема Милица Ђилас око три године пила је антибиотике. Након безброј попијених кутија, ова радијска водитељка завршила је у болници.

"Дошло је до тога да је бактерија постала резистентна и ја ни са чим нисам могла да излечим проблем са крајницима. Тако да сам завршила на једномесечном болничко лечењу после две недеље температуре од 40 степени, која није могла да спадне", објашњава водитељка Радио Београда Милица Ђилас.

Милица није усамљен случај у Србији. Многи када су прехлађени или имају грип користе антибиотике, који у тим ситуацијама не делују.

"У популацији је процењено да око 20 одсто становиштва треба да узима антибиотике, то су имунокомпромитовани пацијенти. Сви остали би требали да се суздрже од самолечења", напомиње фармаколог Милица Бајчетић.

Фармацеут Александра Димитријевић Салом каже да се и даље антибиотици често преписују.

"Пацијенти захтевају врло често да добију антибиотик због бола у грлу и других симптома. Оно што је нама упадљиво је да се најчешће тражи лек који је врло јак у том опспегу антибиотика", истиче Александра Димитријевић Салом из Савеза приватних апотека Србије.

Антибиотике уносимо и када тога нисмо свесни. На пример, када конзумирамо месо и млечне производе.

"Антибиотици се користе у ветеринарској медицини, и стока може да се разболи. У неким земљама постоји примена антибиотика као промотера раста, а у нашој земљи примена у ветерини као додатак исхране је под строгом контролом Министарства пољопривреде", објашњава директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић.

Уколико се овакав сценарио нерационалне употребе антибиотика настави, они више неће имати никакав ефекат. Бактерије ће постати отпорне на њих.

"Тешке хируршке интервенције почевши од збрињавања политрауматизма, саобраћајних повреда, компликованих, закључно са трансплантацијом...заиста ће бити у великом проблему људи који се тиме баве да исход буде како треба без антибиотске терапије", каже Стевановић. 

Ипак, направљен је помак и у нашој земљи.

"Захваљујући пројекту Министарства здравља и великом ангажовању једног мултидисциплинарног тима у последњих неколико година значајно је пала употреба антибиотика, ми смо констатовали у педијатријског популацији чак за 15 одсто", каже Милица Бајчетић.

У супротном, прети нам постантибиотска ера у којој ће инфекције и лакше повреде опет бити смртоносне, као и пре 1928. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво