Михајловић: Жене нису изоловане али су маргинализоване

Председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност Зорана Михајловић оценила је да жене у Србији нису изоловане, али су углавном маргинализоване.

Она је рекла да "положај жена није лак", а жена на селу је још тежи и зато их треба економски оснаживати".

"Није само реч о финансијској помоћи, већ треба утврдити и да ли је женама у бизнису потребана помоћ у знању или другим сегментима, посебно после прве две-три године рада", рекла је Михајловићева.

У Србији, према њеним речима, жене чине око 51 одсто укупне популације, а 31 одсто предузетника и запошљавају око 200.000 људи.

Додала је да као резултат рада на подстицању женског предузетништва сматра то што је све чешће почело да се говори о помоћи женама у бизнису, па су о томе програме имале и политичке партије на председничким и парламентарним изборима.

Михајловићева је истакла да је нарочито важно да се што брже донесе закон о родној равноправности јер је он "база" за процесе економског оснаживања жена у предузетништву.

Она је рекла да се разговара са женама предузетницама у региону како би се основала заједничка канцеларија за Западни Балкан.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да је Град Београд у 2016. години за подстицаје женском предузетништву издвојио пет милиона динара и да су предузетнице могле да добију по највише 500.000 динара, а ове године је за подстицаје том сектору издвојено 10 милиона динара.

"Трудимо се да помогнемо предузетништво, посебно женско, јер је женама потребна већа подршка него мушкарцима", рекао је Весић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да "жене имају додату вредност јер рађају и мајке су".

"Жене рађају децу, одгајају их и васпитавају, па када знају то да ураде, знају боље и да се баве привредом од мушкараца", рекао је Савановић.

Председница Удружења предузетница у Црној Гори Едита Даутовић рекла је да жене чине 51,6 одсто популације у тој земљи а да, према подацима од пре неколико година, чине свега 9,6 одсто предузетника.
"Када се од тог процента одбије онај број жена које су у бизнису због супруга или осталих чланова породице, проценат је фрапантно низак", рекла је Даутовићева.

Додала је да у Црној Гори постоји стратегија за развој женског предузетништва, али је оценила да је то само "папир" јер за жене приликом покретања посла нема стимулативних мера.

"Жене у Црној Гори имају финансијске проблеме при покретању бизниса и тешко добијају кредите јер су власници само четири одсто непокретности", рекла је Едита Даутовић.

Председница Удружења пословних жена у БиХ Аида Зубчевић рекла је да жене у тој држави немају повластице и да се испоставило да су кредити Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) од којих се доста очекивало тешко доступни јер су камате око пет-шест одсто.

Додала је да су од недавно неке локалне заједнице почеле да дају извесне повластице женама, па тако ако имају исти пројекат као и мушкарац, средства ће добити жена.

"Жене у БиХ запошљавају 30 одсто радника и бољи су привредници од мушкараца јер чак 88 одсто њих има стабилне фирме и мање дугују него мушкарци предузетници", рекла је Зубчевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво