Епископ бачки Иринеј: Дијалог о Косову, али слободан

Лично сматрам да термин унутрашњи дијалог није најсрећнији израз, пре бих рекао да се ради о свесрпском дијалогу, па је он, у том смислу, и унутрашњи и спољашњи и због тога је веома важан, изјавио је за Радио Београд епископ бачки и портпарол Српске православне цркве Иринеј (Буловић).

Епископ бачки Иринеј је, у емисији Седмица, истакао да је питање Косова и Метохије гордијев чвор и да захтева суштински и свенародни одговор.

Због тога је позив на дијалог сасвим умесан и користан, јер никада једна група људи - било која - политичка, научна, уметничка - не може увек са сигурношћу тврдити да изражава став већине, рекао је епископ Иринеј.

То, наставио је, не можемо чинити чак ни ми, епископи, то не можемо тврдити чак ни за вернике, а камоли за народ у целини.

Значи, добро је ослушнути разне гласове и мишљења, рекао је епископ Иринеј.

Сваки покушај решења – било у правцу даљег попуштања, постепене капитулације, било у правцу одбране наших легитимних права на сопствену територију – мора се заснивати на ставу већине народа, указао је епископ Иринеј.

Додао је да је "немогуће доносити радикалне одлуке, као што је на пример промена Устава, прелажење преко 'црвених линија', а да иза тога не стоји већина".

"Таква решења не би била животно одржива. Дакле, дијалог је користан, јер може да покаже шта народ мисли", рекао је епископ Иринеј али истакао да дијалог "мора бити слободан, искрен".

"Не сме бити ограничења, не сме ничији став унапред бити оквалификован", навео је Иринеј, реагујући на изјаву министарке Зоране Михајловић о СПЦ и ставу патријарха.

На питање какав је став СПЦ заузела пре почетак дијалога, епископ бачки је рекао да је његово апсолутно убеђење да ће став у СПЦ бити јединствен и да неће бити за даље уступке по питању Косова и Метохије, него за сваки напор да се оно очува као део српске државе, као српска територија.

"Ми смо свесни да неки модус вивенди треба изнети. Мислим да треба да се иде на компромис на терену, али да компромис никада не подразумева нашу спремност на формално и суштинско отуђење", рекао је епископ Иринеј.

Са наше стране је већ понуђен компромис - Бриселски споразум је већ огроман компромис, Заједница српских општина, иако понижавајућ, али ипак какав такав оквир, није ништа друго до компромис. Сматрам да је максимум компромиса са српске стране већ понуђен, додао је епископ Иринеј.

Шта би био излаз? Да се унутар постојећих граница створи јак механизам, који би обезбедио најширу могућу аутономију, сматра епископ Иринеј.

Он је објаснио да се на светској сцени ситуација променила и да је знатно повољнија него пре 15, 20 година, јер "Запад данас не може да издиктира своју вољу великом и моћном Истоку, једноставно мора да преговара".

Са наше стране, зато би било самоубиствено да у таквим, много повољнијим околностима, ми сад кренемо у добровољно напуштање онога што је наше, рекао је епископ Иринеј.

Он се осврнуо и на пароле Каталонија једнако Војводина, наводећи: Све је то због фотеља и ситних амбиција појединих политичара.

Узнемирујуће јесу, као што човека узнемирава зујање комарца, рекао је епископ Иринеј и додао: Тако и ово. Јесте непријатна појава, али у животу ништавна.

"Наиме, ако је Каталонија организовала референдум, нека дотични изволе да организују референдум о статусу Војводине, па да видимо који је то проценат који ће их подржати", рекао је епископ Иринеј, портпарол СПЦ.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. окт 2017, 01:17) - milan lala [нерегистровани]

Sveopsti narodni dogovor o KiM

Potpuno se slazem sa Episkopom Backim Irinejom. Situacija se u svetu radikalno izmenila i to u nasu korist treba sada biti mudar i ne poklanjati ono sto je nase, a KiM je nase . Dogovor samo ako uvazava i nase nacionalne interese na KiM.