Мештани Товрљана оживљавају село

Становници прокупачког села Товрљана, подно Радана и Соколовице, уз помоћ бројних донатора, током лета на темељима старе светиње подигли су нову цркву. То је, кажу мештани, уз обновљен рад школе пре две године и све већа улагања у пољопривредну производњу, важна подршка напорима да се живот врати у те, скоро напуштене крајеве.

Након неколико векова, поново се чује звоно цркве Свете Петке у живописном, планинском селу Товрљану, тридесетак километара удаљеном од Прокупља.

"Црква ће нам бити овде, на улазу у село, баш као први знак да овде има неког живота", каже Радивоје Шмигић, председник Одбора за изградњу цркве.

Позитивне промене у Товрљану почеле су пре две године у обновљеном задружном дому, чији је део власник уступио за рад школе.

"Од септембра имамо и нове ђаке, нове полазнике", истиче Марко Чикарић, учитељ у Товрљану.

Симболичан, али и суштински повратак државе на ове просторе, након две деценије, још увек, међутим, према речима мештана, не значи и другачији однос надлежних према решавању свакодневних, животних проблема, због којих се и одлазило одавде.

"Немамо, значи, редовно снабдевање струјом. Дешава се да немамо по 15 сати струје", наводи Марија Петровић из Товрљана.

"Кад падне снег, склопи грање, не могу да пролазим до школе. Не знам шта ћу да радим, нисам паметан. Не могу сам, то је шест километара до школе, не могу да одржавам ја сам тај пут", наглашава Јовица Мијатовић из Арбанашке.

Упркос свему, малобројни горштаци се не предају и већ планирају следеће кораке, како би, пре свега, потенцијале нетакнуте природе искористили на прави начин.

"Планирамо да покренемо поступак за оснивање земљорадничке задруге, коју смо већ имали", каже Радивоје Шмигић.

"Да то воће, ракију коју печемо, малине које скупљамо, па и шумске плодове. Да сви се скупимо на једном месту и да ту нашу робу реализујемо", тврди Илија Шмигић из Товрљана.

За последњих неколико деценија број становника у овом делу општине Прокупље смањен је за више од десет пута. Села оживе само током лета, док је сталних становника тек неколико десетина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво