Оштрије мере против шверцоване пиротехнике

Летос је залутали метак на свадби у Новом Саду повредио девојчицу, када је могла да остане без шаке. У Чачку је десетогодишњакињу залутали метак умало коштао живота. Та два догађају иницирала су да Министарство унутрашњих послова пооштри казнену политику. Предлог измена Закона о јавном реду и миру прошао је Владу и упућен је у Скупштину. Циљ је, кажу у МУП-у, да буде усвојен пре новогодишњих пазника.

Полако се спремамо за новогодишње и божићне празнике. То је време и за ватромете и петарде. Најчешће због буке, многи их не воле. Оне којима су оне празник, ако не знају да их користе, могу да повреде. Због лошег квалитета, најчешће шверцована пиротехника.

"Најчешће долазе млади, долазе и млађи од 18 година али и старији. Дешавало ми се да од моје радње на 20 метара човек на кутији продаје петарде. То је роба која је увезена на црно и стара по пет-шест година, па се дешава да пукне у руци", каже продавац пиротехничких средстава Срба Кабадајић.

Они који пиротехничким производима буду нарушавали јавни ред и мир, измене закона предвиђају да ће казне плаћати дупло. Наиме, уместо досадашњих од 10.000 до 50.000 казна ће бити од 50.000 до 100. 000, а за употребу оружја на јавном месту, платиће од 100.000. до 150.000. Или казном затвора од 30 до 60 дана.

"Припадници МУП-а имају на располагању разне полицијске методе које ће у овом случају користити, пре свега, мислим на знатно појачану патролну делатност, али и коришћењем видео-надзора. Пракса је показала на примеру саобраћајне полиције да када неког ударите по џепу, он ће итекако водити рачуна да ли ће доводити било кога у опасност, а поготово децу", сматра државна секретарка МУП-а Биљана Поповић.

А она, показује пракса, највише и страдају. Крај новембра, децембар и период после Нове године, периоди су у којима хирурзи у Дечијој клиници у Тиршовој имају најмање један случај дневно где је дете повређено због употребе пиротехнике.

"Ту могу настати повреде меких ткива и коштано-зглобног система, то буду опекотине првог и другог степена који захтевају неки конзервативни третман. Међутим када је то дејство веће, могу бити апсолутно опасне по живот а могу оставити и трајне последице у смислу да остану без неког дела екстремитета", објашњава Марко Бенчић са Универзитетске дечје клиника у Тиршовој.

Последњих година припадници МУП-а одузели су неколико милиона разних пиротехничких средстава, а сваке сезоне, само у периоду новогодишњих и божићних празника, буде заплењено и касније уништено више стотина хиљада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи