Бесплатни здравствени прегледи широм Србије

Од осам до 16 часова, врата за све пацијенте, па и оне без здравствене књижице, била су отворена у више од 120 здравствених установа широм земље. Ово је други пут да је Министарство здравља недељом организовало бесплатне превентивне прегледе. Најављују да ће Србија макар једном месечно бити једна велика ординација како би грађани проверили здравствено стање.

Грађани широм Србије имали су прилику да обаве бесплатне, превентивне прегледе у оквиру наставка акције чији је циљ рана дијагностика и промоција превенције као најефикаснијег начина бриге о здрављу, а коју спроводи Mинистарство здравља.

Списак установа у којима је могуће обавити прегледе 

Прегледи су се обављали од 08 до 16 сати, а сви грађани, и они који немају здравствено осигурање, могли су да без заказивања термина ураде ултразвук абдомена и ПСА, односно специфични антиген простате који открива туморске промене, и обаве гинеколошке прегледе. 

Поред тога, поједине здравствене установе које су за то имале могућности, обављале су и ЕКГ прегледе, као и мерење нивоа шећера у крви и мерење крвног притиска.

Одзив грађана био је већи него пре месец дана, јер су, како сазнаје РТС, од јутрос до 13 часова обављена 11.702 прегледа 

У акцију бесплатних превентивних прегледа у у Нишу укључио се и Дом здравља. Прегледи су били подељени  – у Клиничком центру раде се уролошки и гастроентеролошки прегледи, у Дому здравља гинеколошки општи прглед, Папаниколау тест и по потреби ултразвук и колпоскопија, такође и едукација за самопреглед дојке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво