Песма коју је цитирао Ердоган у Новом Пазару

Севдалинка "Кад погледам са бедема" доспела је у жижу домаће јавности прошле недеље, када ју је турски председник Реџеп Тајип Ердоган цитирао током посете Новом Пазару.

Када је 1982. године снимио ову севдалинку, Ћазим Чолаковић није могао ни да слути да ће она постати незванична химна Новог Пазара. Уз осврт на историјске споменике, песма "Кад погледам са бедема" одражава спој историје, културе, али и мултиконфесионалности Новопазараца.

На то је подсетио и Реџеп Тајип Ердоган, када се у среду мештанима обратио цитирајући стихове песме прожете љубављу према овом крају.

За Санџак, како је назвао Рашку област, Ердоган је истакао да представља један од најбитнијих мостова који спаја држављане Турске пореклом из тог краја и бошњачку мањину у Србији, а да се та веза одражава и на развој билатералних односа две земље.

Током говора у Новом Пазару, турски председник је рекао да се приликом посете Србији осећао као код куће. А, стихови које је цитирао управо подсећају на топлину дома и завичаја – оних који у Новом Пазару живе, али и оних којима је тамо "остало огњиште".

Један од њих био је и Ћазим Чолаковић. Рођен је у Сјеници, у којој је завршио основну школу, да би се затим са породицом преселио у Сарајево где је постао познат по интерпретацијама севдалинки.

Прву плочу, са две песме, снимио је 1971. године.

Његова каријера кренула је узлазном путањом када је песмом "Ти буди моја", 1972. године освојио прво место на фестивалу у Врњачкој Бањи.

Затим је низао хитове – међу којима је и песма "Зашто ме остављаш ти" (1975), која се певала широм тадашње Југославије и за коју је говорио да је била преломна у његовој каријери. 

Људи су га препознавали на улици. Када се у једном интервјуу присећао тог времена, навео је да се, када би шетао Баш-чаршијом, из локала чула његова песма.

Чолаковић је преминуо априла прошле године у Немачкој, а његова љубав према завичају наставила је да живи кроз песму. Стиховима је од заборава сачувао сећања, а оживео слику родног краја.

Иако је било покушаја да се промени "конфесионална структура" стихова "Кад погледам са бедема", ова песма и данас најбоље звучи у оригиналном облику и често се чује на приредбама, фестивалима, концертима, али и на приватним окупљањима и у новопазарским кафанама.

Тако се и сви они који дођу у Нови Пазар, баш као турски председник, труде да пред мештанима покажу да познају стихове најпознатије новопазарске песме.

"Кад погледам са бедема" – користи се и за промовисање лепоте рашког краја. Њени стихови се могу видети и чути на разним промо-материјалима, али и на друштвеним мрежама, као незаибилазан "хаштаг" за фотографије са Новопазарске тврђаве.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво