Босилеград, општина у којој су мигранти добродошли

У Прихватном центру у Босилеграду, у адаптираном објекту Дома здравља, мигранти бораве од децембра прошле године. Општина са већинским бугарским становништвом жели да угости већи број миграната, јер то види као шансу за развој сиромашног пограничног краја. Остају им, после завршетка мигрантске кризе реновирани објекти, а њихов боравак у граду повећава промет у продавницама.

Посећују се и помажу свакодневно породице Халид из Ирака и Костадинов из Босилеграда. Дружење ван Прихватног центра је, кажу, прерасло у велико пријатељство.

"Од пролетос дружимо се, помажемо једни другима. Ограду сам правио, грађевинске послове све, сам је пришао и помогао нам", каже стоматолог из Босилеграда Аце Костадинов.

"Доктор је веома добар и према деци, мени и супрузи. Долазимо код њега, идемо у камп заједно, у маркет, кафић", каже Садик Мухамед Халид из Ирака.

Мигранти из Ирака, Авганистана, Сирије и Пакистана међусобно се добро слажу, а са мештанима су изградили комшијски однос.

"Људи су добри, љубазни, свакодневно играмо фудбал, пријатељске утакмице са мештанима и нема проблема", каже Мухамед Техери из Авганистана.

"Немамо никаквих проблема с њима, пролазе ту, кажу 'добар дан, здраво', јаве се и јавимо се", каже Маријана Јорданов из Босилеграда.

Мигранти у Прихватном центру имају три оброка, али и у продавницама свакодневно купују робу, и одлазе до кафића. Њихов боравак у малој средини повећава промет, доноси добит.

"Купују основно, воће, поврће, слаткише", каже власник продавнице Ванче Тошов.

"Не само продавнице, већ и општина и сви имају благодети. Подвлачим, није то основ што смо их примили, основ је наша хришћанска вера православље", објашњава председник Општине Босилеград Владимир Захаријев.

"Слободно нека дођу, отворена су врата, овде су људи фини и поштени", каже мештанин Раде Јорданов.

Општина очекује помоћ Европске уније за реновирање још једног објекта, у коме ће моћи да се смести око 150 миграната. У центру их је сада 60, а трећина су деца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво