УНС осуђује напад на уредника приштинског портала

Удружење новинара Србије (УНС) на Косову данас је најоштрије осудило напад на уредника приштинског портала “Инсајдери” Вехбија Кајтазија и затражило проналажење и кажњавање починилаца.

Кајтази је нападнут у петак око 14.30 сати у центру Приштине док је излазио из ресторана. Њега је нападач ударио у лице.

Полиција је саопштила да је ухапшен један од осумњичених, али се испоставило да је ухапшени био у друштву нападача и да није директно извршио напад. Идентитет нападача за сада није саопштен.

"УНС на Косову од надлежних очекује хитно хапшење и откривање идентитета нападача као и да применом одговарајуће казне јасно покажу да је напад на новинаре недопустив", пише у саопштењу.

Како се истиче, и у овом случају је очигледно да су нападачи свесно насрнули на новинара искључиво зато да га спрече да обавља своју професионалну дужност.

"Физички напад у центру Приштине на главног и одговорног уредника портала Инсајдери још један је показатељ коликој опасности су изложени новинари на Косову. УНС на Косову очекује да надлежни озбиљно размотре измену Кривичног закона по којем би претње и напади на новинаре на Косову били кажњиви као напади на службена лица", додаје се у саопштењу.

УНС на Косову указује да је портал Инсајдери један од малобројнијх медија на Косову који се бави истраживачким новинарством, посебно када је реч о откривању многобројних афера у институцијама Косова.

Директор портала Парим Олури је приштинским медијима рекао да се напад на Кајтазија повезује са написима о наводним преварама посланика Инцијативе за Косово, Миљаима Зеке.

Он је први објавио тонске записе афере "Пронто" у којој је по налогу Еулексовог тужилаштва прислушкиван шеф посланичке групе Демократске партије Косова, Адем Грабовци. Инсајдери је објавио и део прислушкиваних разговора у којима се чује и актуелни председник, тадашњи премијер Хашим Тачи.

Пре неколико месеци нападнут је и директор Инсајдера Парим Олури, подсећа УНС на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи