Пензије веће за пет одсто, плате лекара, наставника, полиције и војске за 10 одсто

Просвети, здравству, култури, судству и безбедносном сектору плате ће бити повећане за 10 одсто, рекла је премијерка Ана Брнабић. Запосленима у администрацији плате ће бити веће за пет одсто. Пензије ће од јануара бити повећане за пет одсто и биће исплаћена једнократна помоћ од 5.000 динара.

Ана Брнабић је рекла да ће од 1. јануара 2018. пензије бити трајно повећане за пет одсто.

Такође, додала је, импресивни резултати омогућили су да се свим пензионерима за месец дана исплати једнократна помоћ од 5.000 динара.

"Након неопходних мера фискалне консолидације 2014. године, 2015. пензије су повећање 1,25 одсто, 2016. 1,75 одсто и ово повећање од пет одсто значи да ће од 1. јунара више од 90 одсто пензионера имати веће пензије него 2014. године", рекла је премијерка у Крушевцу, где је представила резултате рада 100 дана Владе.

Према њеним речима, као резултат напора Владе пензионери са најнижим примањима добиће пензије које ће, историјски посматрано, бити највише.

Плате у јавном сектору биће повећане за 10 одсто и то:

– Учитељима, наставницима у основним и средњим школама, васпитачима, научницима;

– Лекарима, медицинским сестрама и техничарима;

– Запосленима у установама социјалне заштите;

– Судовима, тужилаштвима и заводима за извршење кривичних санкција;

– Запосленима у установама културе;

– Пореској управи;

– Полицији, војсци и безбедносним службама. 

Запослени у администрацији, стручним службама министарстава и Скупштини добиће повећање плате од пет одсто, рекла је Брнабићева.

Објаснила је да то значи да ће запослени у Министарству правде добити повећање од пет одсто, али запослени у Управи за извршење кривичних санкција од 10 одсто.

"Ово смо пажљиво одмеравали, да дамо позитиван сигнал запосленима у државној администрацији, а да се не враћамо на време кад је уствари најбољи посао био у администрацији, јер онда привреда не може да напредује", рекла је Брнабићева.

Безбедносном сектору плате ће бити повећане за 10 одсто због, како је додала, тежине послова које обављају, одговорности коју имају и услова у којима раде. 

Председница владе је додала да се на основу процента повећања види да су у фокусу владе образовање, здравство, наука, култура, о чему је, како је указала, говорила и претходна влада, али и она сама у експозеу.

Најавила је да следе даљи реформски кораци у систему плата у јавном сектору, како би се обезбедило одговарајуће располагање средствима, јер је важно да почнемо да награђујемо најбоље.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво