Преминуо Десимир Јевтић

Бивши председник Владе Србије Десимир Јевтић преминуо је синоћ у Београду у 79. години.

Десимир Јевтић је рођен 1938. године у Крушевцу. Дипломирао је 1962. године на Машинском факултету у Београду, где је и магистрирао и докторирао.

Од 1978. до 1981. године био је професор Машинског факултета у Краљеву, а од 1981. до 1986. генерални директор предузећа "14. октобар" у Крушевцу.

Од 6. маја 1986. до 5. децембра 1989. године Јевтић је био председник Владе Србије, а потом амбасадор у Румунији.

број коментара 3 пошаљи коментар
(недеља, 15. окт 2017, 15:34)
др Драгомир Раденковић [нерегистровани]

Сјајан државник, привредник, професор и амбасадор

Искрено ме је растужила вест о смрти др Десимира Јевтића успешног председника Извршног већа Србије, способног привредника, одличног професора и сјајног амбасадора. Имао сам привилегију да у два наврата сарађујем са др Јевтићем-као асистент на Машинском факултету у Београду почетком 80-тих година и у нашој амбасади у Букурешту од 1997 до 1999. године. Сваки мој контакт и разговор са амбасадором Јевтићем био је за мене драгоцен, охрабривао ме у мојим опредељењима, усмераво мој развој и указивао на прави пут мог даљег ангажовања. Отишао је велики човек. Изражавам искрено саучешће породици амбасадора Јевтића.Нека му је вечна слава.

(субота, 14. окт 2017, 21:02)
ДРАГАН РАДУЛАЦ, пуковник [нерегистровани]

СЈАЈАН ЧОВЕК И ВЕЛИКИ ДИПЛОМАТА

др Десимир Јефтић, је човек који никога није могао оставити равнодушним ко га је познавао. Имао сам част да са њим сарађујем у најтежем времену за нашу земљу - време блокаде, санкција и НАТО агресије. Као Амбасадор учинио је много за нашу земљу да сачува добре односе са Румунијом. Био је, мало је рећи, угледан и утицајан дипломата у политичким и дипломатским круговима. Посебно памтим његово сучељавање са америчким амбасадором, у врло гледаној телевизијској емисији у којој је Деско (тако смо га из милоште звали) потпуно "размонтирао" америчког дипломату. Захваљујући његовом понашању и утицају српски народ је имао подршку и разумавање румунске јавности и румунског народа.
ДЕСКО ХВАЛА ТИ !!!

(субота, 14. окт 2017, 19:56)
Grković Dragan [нерегистровани]

Veliki čovek

Profesor Dr. Desimir Jevtić ugledni pedagog, privrednik, političar od integriteta, uvaženi i cenjeni diplomata ostavio je dubok trag u svim sverama svog delovanja a posebno u našoj diplomatiji gde je dao nemerljiv doprinos razvoju srpsko-rumunskim odnosima.
Svojom dobrotom i mudrošću davao je podršku svojim saradnicima, a posebno mladjoj generaciji diplomata. Svrstao se u plejadu najuglednijis srpskih političara dvadesetog veka.
Neka mu je večna slava.