Бечејци предлажу расподелу буџета

Грађани Бечеја, први пут, одлучиваће на шта ће се трошити део средства из буџета за наредну годину. За њихове потребе биће издвојено 100 милиона динара. На шта би најпре потрошили тај новац могу да се изјасне до краја месеца. Акцију је иницирало локално Удружење младих, а подржали Канцеларија за младе и општина Бечеј.

Човек који одлучује о трошењу градских пара, ових дана, из своје канцеларије гледа на потенцијалне партнере у креирању буџета за идућу годину.

"Одлучили смо се да буде сто милиона динара, пошто је то неки износ који неће угрозити пословање осталих јавних предузећа, вртића, социјале које ми покривамо. И сигуран сам да из тих 100 милиона ми можемо да направимо много значајних пројеката", наводи председник општине Бечеј Драган Тошић.

Коначно, цифра којом располажу грађани, могла би да буде и већа. Примера ради, на милијарду динара буџета општине за текућу годину, још око 600 милиона слило се, преко конкурса, са покрајинског и републичког нивоа.

Озбиљније ослушкивање грађана почело је још прошле године. На врху листе жеља Бечејаца тада су била нова радна места, реконструкција улица, али и нови изглед градског трга – што се поклопило и са плановима градских челника. Тако, од пре неколико месеци Бечејци имају нови трг и фонтану.

Сада, када одлучују о готово 10 одсто буџета – још су конкретнији. Наводе да би најбоље било да се са тим новцем отворе нова радна места, део грађана жели да се реши проблем канализације.

Иницијатора – локалну невладину организацију – инспирисало је раније испитивање суграђана.

"Око 56 одсто испитаника тада је рекло да они сматрају да немају право да изврше увид у буџет, а камоли шта друго и то нам је био сигнал да ту нешто мора да ради на том пољу. Ипак, они, плаћају порез и пуне буџет како би почели да се интересују за реализацију буџета", наводе из Удружење младих.

Партнери су им заступници младих, који чине петину становништва.

"Најрањивије области, за које су млади највише заинтересовани, које би им стало да се побољшају у нашој општини су могућност за запошљавање и даље усавршавање", наводе из Канцеларија за младе.

Предлози се сакупљају писмено и електронски до 20. октобра, после чега ће бити обједињени на гласачком листићу. Најбоље ће, последњег викенда у месецу бирати, поново, грађани.

"Десиће се да ми не можемо да урадимо неке пројекте, неки морају да трају две, три, четири године али ћемо се свакако трудити да сваки пројекат започнемо или оне који су нам битни у том моменту", наводи Тошић.

Резултати ће бити познати 31. октобра, што како наводе у општини оставља довољно времена да се предлози са највише гласова уврсте у буџет за 2018. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи