Вучић о медијима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је једино што жели када су медији у питању то да буду слободни, да свим новинарима одговара на питања, без обзира из ког су медија, те да није он тај који је увео таблоиде на медијску сцену.

"За разлику од свих мојих политичких противника, одговарам на свако питање. Увек одговарам пристојно. Ниједну псовку, ниједну, надам се, ружну реч нисте могли да чујете", казао је Вучић у разговору с новинарима, после обраћања на Безбедносном форуму у Београду.

Рекао је и да нема никакву информацију да ће у Србију доћи делегација Европске федерације новинара како би оценила положај медија и истакао да се он залаже за слободно новинарство и да одговара свим новинарима и на свако питање.

"Немам никакву информацију, али су сви у ову земљу добродошли. Делегације из свих могућих земаља долазе овде", казао је Вучић.

На питање о нападу на новинаре на дан када је пролетос полагао заклетву за дужност шефа државе, Вучић је рекао да је било и драстичнијих напада на новинаре.

"Имали смо драстичније нападе које ви волите да пренебрегнете, зато што не деле ваше политичке ставове, попут напада песницама у главу и врат дамама само зато што другачије мисле", навео је он, подсећајући на напад на новинарке Пинк ТВ на протесту Двери.

Вучић је рекао да његови политичких противници имају "уста пуна медијских слобода", али да не одговарају на питања новинара.

"Видим да сте ви апсолутно слободни, нити вас ко дира... Него се ви изгледа залажете да су неслободни они који мисле другачије од вас... Свако има право да мисли како хоће, да објављује шта хоће. У Србији су друштвене мреже без икаквих рестрикција", рекао је он.

Вучић је рекао и да на РТС нико никог није довео последних пет година и да сви су остали из времена владавине ДС-a: "Апсолутно сви од првог до последњег".

"А да ли ја имам више примедби на јавни сервис од вас? Верујте да имам. Желите да то променимо? Једва чекам...", рекао је председник.

Вучић је рекао да је таблоидно новинарство настало у време ДС-а, која је плаћала њихово оснивање.

"Ниједан таблоид нисам створио, нити ми пада на памет", рекао је Вучић, одговарајући на питање зашто министри дају изјаве таблоидним медијима.

Вучић је додао да ако се све примедбе на рад медија своде на ТВ Пинк, "а диван вам је Н1", онда нека се тако и каже, и навео да је то приватна телевизија која има право да подржи кога хоће.

Вучић наводи да попут Си-Ен-Ен-а, Њујорк Тајмса и других приватних медија и Пинк има право да исказује политички став.

Према његовим речима, не постоји ниједан недељник који не води кампању проитв њега наводећи, Време, НИН, Недељник...као и дневне новине Курир, Блиц, Данас...

Одговарајући на питања новинарке Инсајдера Вучић је рекао да никада није одбио да одговори ни њима, нити било коме другом, на било које питање по било којој теми.

Новинарка Инсаједера рекла је да је битно да новинари раде по Кодексу, а на питање Вучића који медији тако раде, констатовала да само они поштују кодекс новинара, што је изазвало смех осталих новинара.

"Ето, сад сте нас све насмејали", приметио је Вучић.

Он је рекао да је тржиште то које одређује колико ће који медиј бити успешан.

"Шта ја да радим што нико неће да купује Данас? Јел сам ја крив за то?", упитао је Вучић наводећи да неки листови имају четири хиљаде читалаца, а неки и око сто хиљада.

Он је рекао да на пример, Информер продаје више примерака од Блица, али да укупно не зарађује ни десети део као тај дневник, а да иако не може то са сигурношћу да тврди Пинк има гледанији програм, а мање пара од реклама него нпр. ТВ Прва.

Према његовим речима, све су то питања наше острашћености у којој не желимо да чујемо једни друге.

Вучић је додао да није решење да се критикује све што неко уради, па макар и 90 одсто од тога било добро.

"Све је свуда црно, а не различите нијансе сивог", рекао је Вучић.

На питања новинара Н1 у вези са наводном "расправом" градског менаџера Горана Весића са новинарком те ТВ, Вучић је рекао да је то видео, позвао Весића и рекао му да се извини, али и да му замера што прво није чуо све аргументе и онда то искористио да убедљиво тријумфује у том дијалогу.

Вучић је напоменуо да је новинарка Н1 рекла Весићу да не помиње Ђиласа што је , каже Вучић, он требало да искористи и покаже да Н1 води једнострану политику подржавања Драгана Ђиласа и да није објективна.

"Вероватно му је тешко било и онда је показао своју нервозу, али сам сигуран да ће умети да каже "извини" новинарки без обзира што мислим да је она погрешила. Уверен сам да ће Весић да се извини и уверен сам да ће у у политици успети да користи туђе грешке као полугу којојм ће показивати како стоје ствари", рекао је Вучић.

Илуструјући начин на који раде поједини медији и одбацујући примедбе да медији не раде слободно, Вучић је приметио да "једне дневне новине од 96 страна које имају, 92 стране су против мене и тако из недеље у недељу, пута 5.000 примерака, пута шта све не знам. . ".

"То су милијарде тона нечега потрошене само да бисте једно те исто рекли – 'Уа Вучућу или мрзим Вучића, па супер је, али напиши шта би ти‘", рекао је.

"Не ваља ти кад дође Ердоган, када дође Путин, кад дође Пенс, не ваља ти кад дође Бајден, кад дође било ко. Шта ти ваља у животу? Шта хоћете? Не ваља вам кад се ради у Беоргаду, не ваља кад се не ради. Треба нам фоната, па кад дође фоната: извините шалили смо се, не треба нам фонтана. Шта вам треба. Немамо војску, требају нам мигови, а кад дођу мигови: шта ће нам мигови...Шта хоћете, ајде догоорите се шта хоћете", рекао је Вучић описујући начин на који се извештава.

"Када бих ја то слушао сваки дан, не бих ништа радио. Срећом, не слушам ништа радим оно што мислим да је добро за земљу и народ и то гурамо", закључио је Вучић.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво