"Пензије најсиромашнијих биће убедљиво веће"

Док запослени у јавном сектору и пензионери чекају одлуку колико ће плате и пензије бити веће, председник Србије каже да ће оне бити веће него икада. Најављује и бонусе за пензионере до краја године.

Председник Србије Александар Вучић најављује да ће плате бити значано повећане наредних дана или недеља војсци, полицији, БИА, порезницима, радницима у социјалном сектору, као и здравственим и просветним радницима.

Такође, Вучић је рекао новинарима да ће пензије бити увећане за највећи број пензионера – за 88 одсто људи пензије ће бити веће него икада, а за оне најсормашније убедљиво веће него икада.

Додао је да ће пензионери добити и бонус између 4.000 и 6.000 динара, као и још неки у јавном сектору који су били вредни, на пример у безбедносном сектору.

"Када је реч о платама, очекујем да имају убедљиво највећа примања икад и то реално, а не само номинално. То очекујем да ће бити у наредним данима и недељема и надам се да ће премијерка Ана Брнабић сутра рећи нешто о томе", рекао је Вучић новинарима.

Он је реаговао и на то што је новинарско питање било – када ће плате бити "враћене" на претходни ниво и подсетио да су плате војсци и полицији већ враћене, као и да су просветним радницима већ сада веће за 0,7 одсто него што су икада биле.

Такође, додаје Вучић, здравственим радницима ће бити увећане плате, подсетивши да су и њима већ враћене у односу на раније смањење, као и социјалним радницима.

"Проблем је што се води кампања лажи и неситина, која има несагледиве последице. Коме нису враћене? Ја ћу вам рећи – нису враћене државној администрацији односно за 17.000 људи који раде у Београду и делом у Покрајини и локалној администрацији".

Вучић је рекао да нису хтели њима да повећају плату, да не би било пожељније да неко буде секретарица министру уместо просветна радница или медицинска сестра.

Говорећи о пензијама, Вучић је рекао да су пре три године смањене за 40,5 одсто њих, док за 60 одсто пензионера који су најсирмашнији није "ни пипнуто".

"Ти најсиромашнији пензинери, до просечне пензије, имали су два повећења, што је кумулативно око 2,9 одсто. И хоћете да тим најсирмашнијим, а са другим повећањем то је за више од две трећине пензионера који већ имају веће пензије него што су имали, да њима смањимо пензије. Тражите да држава најсиромашнијима смањи пензије. Ја ћу својим утицајем као председник најјаче странке да се борим, и не занима ме шта ће ММФ или било ко други рећи, да најсирмашији не буду оштећени односно да се њима не смањују пензије, већ, напротив, да они осете највише оно што смо радили у претходном периоду".

Вучић је нагласио да ће у укупној маси средстава пензије бити веће него икада.

Додао је да се за то залаже и као председник Србије – да се повећа за 1.250 динара месечно некоме ко данас прима месечно 25.000 динара пензију.

То је када се помножи са 12 месеци још једна просечна пензија, објаснио је Вучић.

"Желим да обрадујем пензионере – сигурно ће бити боунуса који ће бити четири, пет или шест хиљада динара на поклон пензионерима, као што је било прошле године, биће сигурно и ове".

Рекао је да то није безначајна помоћ је месечно изађе око око 500 динара ако би се поделило на 12 месеци.

Вучић каже да ће бити бонуса и за неке друге у јавном сектору који су вредно радили, на пример, посебно у безбедносном сектору:

"Поставља се питање, да ли је боље да пензионери добију 1.300 динара више месечно или на месечном нивоу готово једну пензију више или... мој отац и мајка који имају пензију 70.000 и 80.000 динара да ли да добију 4.000 динара тренутно или да добију свих 6.200 динара. Моји родитељи могу да преживе и са 4.000. То када кажу ми смо то уплаћивали – имамо и за то одговор, али не сада о томе. Много је важније да онима који имају пензије испод 40.000 динара, а то је око 85 одсто њих, да њима помогнемо".

Вучић наглашава да треба њима помоћи, као и да треба село да буде богатије, као и сиромашнијим слојевима да се побољша материјални положај и да шопинг молови не буду привилегија за богате.

Додао је да се много лажи може чути сваког дана од многих квази аналитичара и квализ политичара, као и различитих медијских посленика који појма немају о томе шта причају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво