Стефановић: Потребно повећати свест о сајбер претњама

До сада није било ниједног успешног напада на базу података Минитарства унутрашњих послова, изјавио је министар Небојша Стефановић на панелу "Повећање отпорности услуга е-управе у Југоисточној Европи" у оквиру Београдског безбедносног форума.

Како је рекао министар Стефановић, Влада Србије је препознала значај употребе информационо-комиуникационих технологија, али и свих ризика које то са собом носи и интензивно ради на формирању одрживог система механизма безбедности.

Свесни тога да сајбер напади могу да компромитују приватне податке грађана, али и да угрозе банкарски систем или глобалну и националну безбедност, као и да напад може доћи са било ког места у свету, Стефановић је навео да је од кључног значаја сарадња свих државних органа, као и међународна сарадња.

"Наше базе података нису у комуникацији са страним субјектима који би могли да их угрозе. До сада није било ниједног успешног напада на базу података МУП-а. То дугујемо грађанима, да знају да су њихови подаци безбедни", истакао је Стефановић.

Наводећи да се сајбер свет мења у минута у минут, министар је указао да је потребно повећати свест о сајбер претњама, као и нашу снагу да одговоримо на претње.

Он је нагласио да је поверење грађана у институције кључно.

У том смислу, Стефановић је истакао да у школама у Србији од ове године полицајци уче децу четвртог и шестог разреда, о основама безбедности, између осталог и о томе како да препознају претње на интернету и како да се заштите и додао да све веће интересовање показују деца, али и родитељи и наставници.

Такође, подсетио је полицијсу акцију "Армагедон" која је била усмерена на сузбијање порнографије.

Он је подвукао и да Србија улаже велике напоре у развој информационог друштва и е-управе и уводи све већи број услуга.

Министар је закључио да на сајбер претње одговор мора да буде заједнички, глобални, јер појединачне државе не могу саме да реше тај проблем.

Естонија или "Е-стонија", како је своју земљу представила њена бивша министарка спољних послова Марина Каљуранд, у потпуности је увела електронски сервис како за грађане, тако и за управу.

Та балтичка земља са три милиона становника открила је, како каже, да је бити мали народ привилегија ако сте "паметни (смарт), ефикасни и добри".

Естонија је прва у свету увела седнице владе без папира, дигитални потпис, онлајн гласање које сада користи једна трећина бирача, интернет банкарство, онлајн здраство само су неке од скоро хиљаду електронских услуга које је држава обезбедила за своје грађане.

Информатика је уведена од првог разреда, напомиње она и додаје да треба разбити стереотипе да су интернет и електронске услуге само за младе.

Каљуранд је истакла да је Естонија после великог сајбер напада 2007. године научила да влада мора да сарађује са приватним и цивилним сектором, као и да буде у константној међународној сарадњи.

"Питање поверења је кључно. Влада и приватни сектор могу да понуди различите услуге али ако људи не верују нема ништа од тога, за поверење је потребно време, а лако га је изгубити", рекла је она.

Британски амбасадор у Београду Денис Киф сложио се да је поверење грађана кључно за ефикасност електронске управе.

У Британији се,како је навео, такође може регистровати онлајн за изборе, као и да се закаже доктор, али поставља се главно питање поверења.

"Сајбер безбедност зависи потпуно од поверења", рекао је он и додао да није само техничко питање да ли сервис ради за појединца већ каква је улога владе у томе.

Он је истакао да британска влада сарађује са институцијама Србије у развијању и примени електронске управе као и заштити од сајбер напада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво