Повереник: Ванредне контроле боловања без законског основа

Влада Србије и министри немају законска овлашћења да спроводе активности и договарају "механизме контроле боловања" запослених у смедеревској Железари, саопштио је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Повереник је 5. октобра покренуо поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и у Министарству здравља, поводом вести објављеној на сајту Министарства за рад да су министри договорили са амбасадором Кине у Србији и директором смедеревске Железаре механизам контроле боловања.

Како је тада објавило Министарство за рад, реч је о "пилот пројекту", који ће, уколико буде дао добре резултате, бити опште примењиван.

"Што се контроле боловања тиче, у случају сумње у злоупотребу права на боловање, послодавци имају право да користе механизме утврђене Законом о раду и Законом о здравственом осигурању. Међутим, тим механизми не предвиђају никаква овлашћења и активности Владе или министарстава", истакао је повереник.

Оцењује да би идеја да би се те активности могле заснивати на некаквим "пилот пројектима" и "механизмима контроле боловања" договореним са било ким, била израз погрешног "дилетантског" тумачења закона или нечег горег.

Према оцени повереника, упуштање у такве активности довело би до кршења више закона, масовног кршења права грађана и самим тим извршења великог броја кажњивих прекршаја, чак и кривичних дела.

Повереник је навео да је од оба министарства затражио да се у року од три дана изјасне о томе шта "пилот пројекат" као и "договорени механизам контроле боловања" подразумевају, који је правни основ за наведену обраду података о личности, као и о низу других релевантих питања.

Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања, иако креатор наведених вести, у остављеном року није дало никакво изјашњење, док је Министарство здравља одговорило да оно не стоји иза вести о ванредној контроли боловања, те да министар здравља нити Министарство, нису давали никакве изјаве с тим у вези, нити достављали медијима саопштења у вези с тим питањем.

Повереник упозорава да здравствени подаци спадају у категорију нарочито осетљивих података, чија се заштита осим Законом о заштити података о личности додатно јемчи и Законом о правима пацијената.

"Органи власти су у обавези да се уздрже од било каквих активности које подразумевају обраду ових података на начин ван оног који је изричито предвиђен и уређен важећим законом", наводи повереник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво