"Бисер" – етно село у Лопатници

Град Краљево све више улаже у сеоски туризам. Домаћинство "Бисер" у Лопатници, наплатило је највише боравишних такса на територији Краљева у овој години. Зато су конкурисали за добијање бесповратних средстава које Краљево додељује за унапређење етно туризма.

"Бисер" је мало етно село са три стамбене и једном угоститељском јединицом. Смештај је у типичним сеоским брвнарама које гостима пружају пун комфор. Шуме у окружењу су комерцијално ловиште али је ово место познато по Лопатници, једној од најчистијих река у краљевачком крају која и привлачи госте.

"Прво је река као основни мотив. Значи све што долази овде, сви траже реку. Значи тај базен и река је основа", каже Светислав Павловић из етно села "Бисер".

У Лопатници не бораве само домаћи туристи. Гости долазе са свих страна, понајвише из земаља у окружењу.

"Имамо доста гостију са различитих страна. Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Америке, Новог Зеланда. Чак нам је једна млада мајка дошла са бебом од четири месеца са Филипина да упозна Србију", каже Данијела Соладатовић Павловић из етно села "Бисер".

Свако домаћинство које се бави сеоским туризмом у својој понуди укључује и домаћу кухињу са локалним специјалитетима. Занимљиво је да је "Бисер" то остварио уз помоћ локалне самопуправе која од прошле године додељује бесповратна средства за унапређење туризма.

"Без те помоћи не бисмо могли да кренемо ове године. Ове године смо имали доста ноћења. Јул и август нарочито и сада нам је жеља да још то проширимо", каже Светислав Павловић.

Осим бесповратних средстава у висини до 700.000 динара, град је свима који су конкурисали омогућио и бесплатне услуге Пројектног центра.

"Комисија која прати реализацију пројекта донела је извештај и доставила градском већу на разматрање. Након тога, а по завршеном конкурсу за расподелу средстава за 2017. годину, ми ћемо определити нова средства за развој сеоског туризма", каже Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Сеоски домаћини којима је одобрен пројекат, средства ће добити у најкраћем року. За подстицајна средства највише су конкурисала домаћинства из Лопатнице и Рудна у Студеничком крају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи