Шарчевић: Ако треба, лично ћу поднети тужбу због Трговачке

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да се то министарство интезивно бави проблемом насиља у школама, да је оформљено 36 нових тимова за борбу против насиља.

Младен Шарчевић је рекао да је имао састанак са министром Бранком Ружићем и синдикатима, да је јуче постављен нови начелник Школске управе Београда и да ће то тело бити редефинисано.

"Ми смо подржали колектив, били смо тамо и ако нико не подигне тужбу, ја ћу лично", рекао је Шарчевић поводом инцидента у Трговачкој школи када је ученик те школе покушао да удари једну професорку, у чему га је спречило обезбеђење, а затим је напао другу професорку језика јер, како наводе колеге нападнутих професорки, није положио поправни испит.

"Тог ученика је дотични бивши начелник Београдске управе уписао, па му је поништаван поправни, и тако даље. Дакле, силеџијство сваке врсте", рекао је Шарчевић.

Додао је да ће наредних дана имати састанак са начелницима свих школских управа где ће тема бити примена новог Закона о основама система образовања и васпитања који, између осталог, предвиђа више нивоа праћења рада инспекција.

"Оно што могу брзо да предузмем ја радим. Послати су тимови свуда и инспекције и ми имамо капацитета то да радимо, имамо јако добре управе у, на пример, Колубарском и Мачванском округу, али има и округа где ствари не ваљају", рекао је Шарчевић.

"Увешћемо у школе здраву храну"

Министар просвете најавио је систематско решавање питање исхране деце у Србији.

"То је велика тема, морамо да видимо ко ту шта ради, зашто се храна набавља кроз јавне набавке, шта ту мора да се изузме. Са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем сам договорио да нам дају стручњаке за питање заштите хране, а такође радимо пројекат у који ће се држава укључити, а то је бесплатно ђачко воће и млеко", рекао је Шарчевић.

На питање да ли то намерава да избаци чипс и слаткише из школа , Шарћевић је новинарима на манифестацији "Ђаци вас моле, успорите поред школе", рекао да је намера увођење здраве исхране за децу.

Али, додаје, то је двосмерна прича, јер треба натерати родитеље да им не купују чипс и слаткише.

"Ми смо почели систематски да решавамо питање исхране деце, ја могу за медије да направим много трик акција да то буде шарено, али то неће решити проблем који је веома сложен", рекао је Шарчевић новинарима на манифестацији "Ђаци вас моле, успорите поред школе".

Наводи, да је кроз пројекат "Хоризонт 2020" започет програм евиденције колико је школа спремно да припрема храну за своје ђаке и да је већ обухватио 737 школа,а да ће их бити још ош 25 школа у оквиру овог пилот пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара