Европска федерација новинара шаље мисију у Србију

Управни одбор Европске федерације новинара одлучио је да у Србију пошаље међународну мисију како би се побољшало стање у сфери медија погоршано последњих година, и позвао Савет Европе и ОЕБС да у том смислу наставе притисак на власт Александра Вучића, саопштено је данас из Независног удружења новинара Србије-НУНС.

НУНС је то објавио позивајући се на саопштење те највеће европске новинарске организације која заступа више од 320.000 новинара учлањених у 71 организацију у 43 државе Европе.

"Критичари кажу да западни званичници затварају очи на Вучићево гушење демократских слобода у Србији све док он сарађује у одржавању стабилности на нестабилном Балкану. Поводом упозорења на 'медијски мрак' у Србији заснован на притисцима Александра Вучића на медије, Управни одбор ЕФЈ одржао је 9. октобра састанак у Бриселу на којем се разговарало о томе како је најбоље подржати новинаре да се одупру притисцима и координирају своје активности на међународном и европском нивоу", наводи се у том саопштењу.

Како је рекао председник ЕФЈ Могенс Блихер Бјерегард, та организација тражи од Европске комисије, а посебно од комесара надлежног за преговоре о европској политици суседства и проширења Јоханеса Хана, да буде чврст и кохерентан када је у питању примена европских стандарда у области слободе изражавања и медијских слобода у Србији.

У саопштењу се подсећа да је и у најновијем извештају о проширењу ЕУ, Европска комисија истакла да је Србија "постигла одређени ниво припреме" али да је и даље потребно "створити окружење у којем се слобода изражавања може остваривати без ометања".

број коментара 0 пошаљи коментар